Първо преливане на изкуствена кръв през 2017!

Британски медици ще осъществят през 2017 година първото в света преливане на изкуствена кръв, съобщава здравната организация NHS Blood and Transplant.

Лабораторната кръв се синтезира от стволови клетки на възрастни хора и кръв от пъпна връв. В изпитанията ще участват 20 доброволци, на които ще бъдат прелети от 5 до 10 милилитра. След това учените ще сравнят резултатите от иновативния метод с тези от обикновеното преливане, при което се използват живи донори.

С всяка година броят на нуждаещите се от преливане на кръв нараства, а донорите стават все по-малко, отбелязва NHS. С помощта на изкуствената кръв учените се надяват да помогнат на хора, които поради различни заболявания се нуждаят от постоянно преливане и животът им зависи изцяло от донорите.

В продължение на много години учени от цял свят се опитват да създадат червени кръвни клетки като алтернатива на донорската кръв за лечение на пациенти. NHS вярва, че през 2017 г. нейният екип ще бъде готов да проведе първите изпитания с доброволци.

Здравната организация обещава достъпна цена на изкуствената кръв, която може да промени живота на милиони болни хора по целия свят. В изследванията NHS разчита на помощта на учени от три университета – Бристол, Оксфорд и Кеймбридж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *