Пътническият транспорт в България е с най-големи загуби в ЕС

Пандемията от коронавирус е засегнала най-вече пътническия транспорт в Европа, като автобусните компании на континента, осигуряващи превоз на туристи, са загубили 82% от доходите си. Това показва доклад на Международния съюз за автомобилен транспорт (IRU).

автобуси

На първо място по загуби е България, следвана от Испания, Швеция и Великобритания, посочат от IRU, като призовават правителствата в ЕС да предприемат мерки за спасяване на сектора, тъй като той има важно значение за постигане на целите, заложени в стратегията „Зелен Европейски курс (European Green Deal)“. Освен това, именно пътническият транспорт играе важна роля за възстановяване на икономикат след пандемията, информира automedia.investor.bg.

Въздействието на COVID-19 в страните от Европа е различно. Например, във Великобритания обемът на автобусните превози е намалял със 73%, в Германия – с 53, във Франция – с 59%, в Испания – с 90%, в Белгия – с 40%,а в България – с 92%. В доклада се посочва, че в Нидерландия, например, загубите достигат 90“ за някои компании, но средният показател е 61%.

транспорт, загуби ЕС

Според холандската организация KNV, най-добрият сценарии на развитие е фалит на 40% от автобусните компании. В Швеция пътническият транспорт е загуби 90% от доходите си, но пък местното правителство обещава, че мерките за подпомагане на отрасъла ще бъдат удължени още 3 месеца.

Пътнически транспорт и организиране на екскурзии | M&M Travel (М и М Травел) | Автобуси БГ Старт

Положението зад океана не е по-добро. Там повечето превозвачи да семейни компании, като заради липса на пасажери по време на пандемията над 3000 от тях са фалирали. Близо 100 000 служители да останали без работа, а 36 000 автобуса са спрени от движение.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *