Работата по строителството на АМ Люлин е незадоволителна

Работата по строителството на автомагистрала Люлин е незадоволителна, показа внезапна проверка на министерството на транспорта. Ведомството е управляващ орган на парите по европейската програма ИСПА, с които се строи аутобанът. Въпреки че страната значително изостава със сроковете по строителството на 19-километровата магистрала, работниците на обекта тази сутрин бяха в пъти по-малко от предварително обявените.
България вероятно няма да успее да спази крайния срок за строителството на автомагистрала Люлин, който изтича през октомври, заяви заместник транспортният министър Ивайло Московски, след като лично се увери, че активността на турската фирма изпълнител Мапа Дженгис не е задоволителна.
Положението не е много обнадеждаващо, коментира той. На обекта липсва активност, обявените хора, които работят на обекта, не са тези, които ние виждаме. Нищо общо с това, което е тук. Над 1000 човека е обявено, че работят, каза зам.-министърът. Факт е, че тази магистрала е много трудно, почти невъзможно да бъде довършена до 13 октомври, каза още Московски.
По-малко от 200 работници преброи заместник-министър Московски при огледа си на цялото трасе на бъдещата магистрала. Стойността на аутобана, който ще свързва София с Перник, е близо 150 милиона лева. Около 115 милиона от тях са европейско финансиране по изтичащата тази година програма ИСПА, а останалите са от бюджета. Ако страната не построи трасето в срок, сама ще трябва да осигури цялата сума
Конфликтът между българските и турските работници за размера на заплатите им все още не е решен. В края на миналата година българи, наети от Мапа Дженгиз, протестираха че заплатите им са в пъти по-ниски от тези на турските им колеги. Служители на български подизпълнител заявиха пред Дарик, че работят за по 500 лева на месец.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *