Работна група обсъжда варианти за отпадане на ДДС за дарените храни

Работна група обсъжда варианти за отпадане на ДДС върху дарените храни, съобщиха от пресцентъра на финансовото министерство. Данъкът може да отпадне още от догодина, ако бъдат създадени достатъчно механизми за контрол,  за да не се ощети одобреният от НС бюджетът:

 Проблемът в случая е, че има, според мен, един сгрешен стимул. Когато се бракува се дава възможност да се извърши корекция на ползвания данъчен кредит, а когато се извършва дарение се дължи ДДС. Ако се въведат лимити, такива се обсъждат в момента, и се създаде коректен механизъм, така че дарението да не е скрита търговска сделка с храни, би могло да се мисли и това ще е анализът, който ще се извърши в следващите няколко седмици.
До края на юли предложенията за законодателни промени ще бъдат представени на експертите от финансовото министерство, така че бюджетната програма за следващата година да бъде съобразена с тях, уточни омбудсманът Мая Манолова:
 Необходимо е, разбира се, да има сериозни механизми за контрол, за което разчитаме и на финансовото министерство да помогне в изработването на най-добрите законови текстове. Поехме ангажимент заедно с Министерството на земеделието и с производителите на  рани да поработим по текстовете, да ги представим на финансовото министерство, за да могат и техните експерти да ги включат в бюджетната процедура.
От Хранителната банка очакват отпадането на налога да стимулира ръста на дарените храни, както от производители, така и от търговци.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *