Развиващите се пазари от Източна Европа имат най-голям потенциал за растеж

Развиващите се пазари от Източна Европа скоро ще станат най-силният регион, смятат анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт в редовния си месечен анализ на регионалните и глобални пазари.

Фондовият пазар в САЩ остава в силен възходящ тренд, който обаче вече е на възраст от над 4 години и половина, се посочва в анализа. Това е и причината, експертите да смятат, че по-голям пазар има сред пазарите от Европа, където възходящият тренд е много по-млад: той стартира през есента на 2012 г. Развиващите се пазари от Източна Европа пък са още по-назад, но предвид ниската база, от която тръгват сега и много атрактивните фундаментални съотношения, те имат потенциала да станат най-атрактивния регион.

SOFIX

Към момента българският пазар, измерен през основния си индекс SOFIX остава подценен спрямо останалите пазари в региона, с P/E от 7.5, въпреки силното си поскъпване от началото на година. За сравнение румънският пазар е с 10.5, а полският и унгарският съответно с 12.5 и 11.9. Проблемът пред местния пазар остава слабият интерес от чуждестранни инвеститори, които все още не виждат стимул да търсят по-висока доходност на база на поемането на по-висок риск. Ликвидността и липсата на големи по пазарна капитализация компании се явява сериозна пречка пред тях и за генериране на цялостен интерес към местния пазар. Липсата на новолистнати компании също говори много за привлекателността на местния капиталов пазар. Въпреки това анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт са силно позитивни за българския фондов пазар.

Възходящият тренд на SOFIX от дъното от юли 2012 г. (при 286 пункта) продължава да бъде в сила, но през последните месеци трендът отслабна и наблюдаваме процес на консолидация. Пазарът оформи ясни нива на подкрепа около 440 пункта и на съпротива при 460/465 пункта. „Това, което е най-вероятно за следващите месеци, е да видим по-нататъшна консолидация между тези две нива, последвана от възходящ пробив и движение към върха от 2009 г. при 515 пункта“, е мнението на Александър Николов портфейлен мениджър на „Адванс Източна Европа“.

Според него пробив под 440 пункта, ще доведе до по-дълбока корекция към 420, но дори и в този случай средносрочните перспективи пред пазара остават силно позитивни. Негативен сценарий би се случил, само ако пазарът поевтинее и под 420 пункта. Тогава ще има тревожен сигнал, че консолидацията, която наблюдаваме от пролетта на 2009 г. все още продължава, завършва анализаторът.

IPO сегментът

През октомври IPO сегментът в региона на ЦИЕ бе доста активен. Това е и една от причините за доброто представяне на Адванс IPO Фонд, който за четвърти пореден месец е най-добре представилият се фонд от портфолиото на Карол Капитал Мениджмънт.

В Полша при голям интерес от страна на инвеститорите бе реализирано първичното публично предлагане на държавната компания за железопътен превоз на товари PKP Cargo, при което бяха набрани над 300 млн. евро. Това е втората по големина компания за железопътен превоз в Европа. Приватизацията е част от приватизационната програма на държавата насочена към намаляване на бюджетния дефицит. Това е най-голямото IPO в Полша за годината. При силен интерес и значително презаписване мина и IPO-то на румънската газова компания Romgaz, при което държавата продаде 15 % от капитала. Така бяха привлечени 391 млн. евро, а пазарната капитализация при емисионната цена, която бе определена близо до горната граница на ценовия диапазон, надхвърля 2,5 млрд. евро. Близо 1/3 от емисията ще се търгува под формата на глобални депозитарни разписки (GDR) в Лондон.

През месеца бе реализирано IPO-то на руската компания за кредитни карти TCS Group Holding чрез издаване на GDR-и в Лондон. При листването бяха набрани над 1 млрд. долара като емисионната цена бе фиксирана на горната граница на ценовия диапазон и извеждаше пазарна капитализация от над 3 млрд. долара. През октомври бе осъществено и IPO-то на най-голямата компания за добив на диаманти в света – руската компания Alrosa. То обаче мина при по-слаб интерес като емисионната цена бе определена на долната граница на ценовия диапазон като бяха привлечени 1,3 млрд. долара.

През следващите месеци се очакват редица големи IPO-та от страна на руски компании, голяма част от които бяха отложени предходните години поради неблагоприятни пазарни условия. През последното тримесечие на 2013 г. се очакваше IPO-то на една от най-големите вериги магазини – Лента, но през октомври стана ясно, че то ще бъде реализирано през първата половина на 2014 г., като плановете са да бъдат набрани 1,5 млрд. долара. Също тогава се очаква и IPO-то на една от големите търговски банки в Русия – Московска кредитна банка, като за нея се планират да бъдат набрани не по-малко от 0,5 млрд. долара. До края на 2013 г. ще бъде реализирано и IPO-то на полската енергийна компания Energа, при което се очаква да бъдат привлечени около 700 млн. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *