Развиващите се страни притежават 24% от стойността на акциите по света

Пазарната капитализация на компаниите от борсите на развиващите се страни увеличава дела си от общата капитализация на борсовите компании по света с рекорден темп. Това илюстрира нарастващия интерес към развиващия се свят и бързоразвиващите се икономики в условията на глобална финансова криза.
В анализ на Bloomberg, който обхваща 22 пазара, разглеждани като развиващи се от класификацията на MSCI, се казва, че теглото на компаниите от тази част на света все повече се увеличава. От 18 на сто в началото на годината то е скочило на впечатляващите 24 на сто към края на полугодието, се казва в материала. Това се определя като рекордно повишение най-малко от 2003 година насам.
Увеличаването на дела на развиващите се пазари показва нарастващото доверие към тях. От началото на годината повечето от тях отбелязват значителни повишения, които надхвърлят ръстовете в повечето развити страни. Това се вижда и от представянето на борсовия индекс MSCI Emerging Markets, който е напреднал с цели 35 на сто за тази година. За сравнение – MSCI World, който следи развиващите се страни, се е вдигнал с едва 2,9 на сто.
Интересно е да се посочи, че през изминалото полугодие пазарната капитализация на компаниите в Китай е скочила отново над нивото от 3 трлн. долара, което се случва за пръв път от август насам. Едва в началото на годината всички публични дружества в страната бяха оценени от инвеститорите на 1,8 трлн. долара.
През второто полугодие на 2009 година инвеститорите са насочили рекордните 26,5 млрд. долара към развиващите се пазари, като 3,8 млрд. от тях са били инвестирани в Китай, показват данни на EPFR Global, цитирани от Bloomberg.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *