Разкриха атентата в Беларус, Лукашенко подгони опозицията

„Днес в 05.00 часа сутринта престъплението беше разкрито. КГБ и милицията проведоха блестяща операция и без шум и излишни вълнения задържаха извършителите. Днес в 05.00 часа те дадоха своите показания”, заяви Лукашенко пред медиите, предаде „Фокус“.
Той посочи, че задържаните за терористичния акт са признали и за извършването на още два взрива – в беларуската столица през 2008 година по време на тържествата по случай Деня на независимостта, когато бяха ранени 50 души, както и във Витебск през 2005 г.
„Главното е, че знаем кои са извършителите. Все още не се знае защо са извършили атентата, но скоро и това ще стане известно”, каза Лукашенко.
Той посочи, че сега е важно да бъдат открити съучастници и поръчителите на терористичната атака и изтъкна, че е наредил да бъдат разпитани опозиционни политици и да бъдат проверени изказванията им. „Скоро и това ще стане ясно, картите ще се разкрият. Всички ще бъдат извикани и разпитани без да се обръща внимание на каквато и да било демокрация и на стоновете и воя на чуждестранните страдалци. Стигна се до откровено кощунство. При нас се случва трагедия, а европейските ни партньори в Страсбург разсъждават за някакви човешки права, а нашите опозиционери призовават да бъдат наложени санкции. Поне да бяха почакали да мине траурът”, добави беларуският президент.
По-рано днес зам.-главният прокурор Андрей Швед на Беларус съобщи, че са задържани двама заподозрени за бомбения атентат в метрото в Минск, като единият е вероятния извършител. И двамата са граждани на страната, живеещи в един от областните центрове, предаде ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА. „Двамата без съмнение са се познавали отдавна“, добави Швед, който ръководи разследването на терористичния акт, при който загинаха 12 души, а близо 200 бяха ранени.
Вероятният извършител е 25 годишен, неосъждан. Това се потвърждава както от показанията на заподозрения, който е разпитан в присъствието на адвокат, така и от записите от видеокамерите в метростанцията.
Кадрите ясно показвали как заподозреният, който е със славянска външност, пристига на станция „Октябърская“, където стана експлозията, с голяма черна чанта, оставя я под една пейка, отдалечава се на безопасно разстояние и раздвижва ръка в джоба си.По всяка вероятност в метрото е избухнало радиоуправляемо взривно устройство с мощност от 5 до 7 килограма тротилов еквивалент, съобщи вчера беларуският вътрешен министър Анатолий Кулешов.
По-рано беларуските власти обявиха, че са готови да приемат всякаква външна помощ за разследването, съобщи радио „Ехото на Москва”, цитирано от „Фокус“. На мястото на експлозията вече работят седем израелски експерти, които са пристигнали тази нощ в беларуската столица. От летището те незабавно са се насочили към мястото на атентата. В Минск пристигнаха и експерти-криминалисти от Федералната служба за сигурност на Русия.
Вчера властите заявиха, че се работи по три версии, като първата e дестабилизация на обстановката в Беларус.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *