Различните ваканции

В сезона на ваканциите ще поговорим за начините човек да се отърси от ежедневието и да се зареди с нови сили. Това може да стане на плажа, в планината, по заведенията… Освен ако не става дума за една различна ваканция.
Под ваканция и почивка някои хора разбират например хуманитарна мисия в Индия, екоиницатива с Грийнпийс в Испания или пък пътуване до Сибир.
Или пък гостуване в абатство.
То е сгушено в сърцето на гора, на самия бряг на морето, в Ланд-де-венек, Бретан. Там живеят 21 монаси. А на тяхното гостоприемство се радват хора, дошли да си починат.
Една от тях е Софи, която е на 26 години. Току-що се е дипломирала по история. Всъщност това е второто й идване в абатството.
Да чуем какво я привлича:
Тук има много символи, знаци… Известна меланхолия, отсъствие, чувстваш се откъснат от света. Но се освобождаваш от омразата. Могат да го направят, разбира се, само тези, които наистина го искат. В абатството може да се присъства на молитвите, мисля че те са общо шест за деня. Останалото време може да бъде посветено на писане, четене, разходки или на разговори с останалите гости.
Софи разказа, че най-хубава е сутрешната молитва, която започва някъде към 4.50 ч. и приключва към 5.45 ч. Оказва се обаче, че основно жени избират абатството за своето местенце за почивка и спокойствие.
За много от тях престоят тук е част от терапия. Хора с психически проблеми признават, че още на втория ден в абатството намаляват наполовина медикаментите, които взимат. Освен това спят добре и се чувстват спокойни. Абатството може да приеме максимум 30 гости. Но приемът си има и своята цена.
Отец Жан-Мишел отговаря за настаняването на туристите и е натоварен със задачата да им обясни някои задължителни правила:
Хората, идващи тук, са свободни да оползотворят времето си, както искат. Нашата молба към тях е просто да пазят тишина. Каним ги да присъстват на молитвите, защото те са част от живота на манастира. Но в никакъв случай не ги задължаваме да го правят.
На отец Жан-Мишел му се налага да обясни, че макар абатството да се намира в туристическа зона, престоят в него е по-различен, защото хората търсят там нещо повече от обикновена ваканция в хотел. За необичайното преживяване допринася и красивата природа. По наблюдения на отеца, в манастира идват буквално изтощени хора, но след няколко дни здрав сън и спокойствие, си тръгват нови хора.
Ваканцията може да означава и нещо друго – да отделиш от времето си, за да правиш добро.
Всяка година хиляди германци участват в хуманитарни програми в Азия и Южна Америка.
Те сами поемат разноските по пътуването и престоя си на място. Това прави между 1000 и 1500 евро за четири седмици. В цената е включен самолетния билет, нощувките и храната.
Младите германци отлично съзнават, че свободното им време ще бъде погълнато от работа. Много предпочитана дестинация е Индия. Там германците помагат за някои битови дейности. Обикновено се работи сутрин. Следобедите са запазени за разговори с местното население.
Участниците в този род „екскурзии“ са предимно студенти. А инициативата е на християнска фондация. Може би някои ще попитат каква е ползата – за студентите мисията носи удовлетворение и придобиване на нови знания за непознати страни.
Децата също имат право на различна и полезна ваканция.
Затова всяка година в Испания Грийнпийс организира специални ваканции за деца и младежи, посветени на проблемите на околната среда.
Идеята е да бъдат възпитани отговорни към природата хора. Програмата на испанския клон на екоорганизацията е насочена към децата между 9 и 13 години, както и към младежите на възраст между 14 и 17 години.
Те научават основни неща за природата и биват възпитавани в изкуството да живеят в група, да спазват равноправието, да бъдат толерантни и изобщо да бъдат отговорни граждани. Всичко много прилича на зелено училище, с тази разлика че храната е вегетарианска и се използват само рециклирани продукти, като хартията например.
Тази година Грийнпийс избра селце в южна Испания, за да проведе своята програма, в която ще се разискват проблеми като замърсяването, водните ресурси, рециклирането на отпадъци. Заключенията от проведените занятия ще бъдат предадени на кмета на селото, с надеждата, че той ще ги използва по предназначение.
Стажът продължава седем дни и струва между 287 и 320 евро в зависимост от възрастта. Тази година обаче безплатно са записани 20 деца в затруднено финансово положение.
Една ваканция може да се превърне в незабравима, ако бъде прекарана на екзотично място.
Стига да се абстрахираме от клишето за екзотичност. Защото екзотично може да бъде и място като Сибир, и по-конкретно планинския район на Алтай. То е притегателно за руснаците, но напоследък все повече чужденци също го избират за отдих.
Тук правим уточнението, че температурите през лятото съвсем не са „сибирски“, а са между 20 и 34 градуса. Девствената природа е чудесна и за практикуването на спортове като рафтинг или кану. Често сравняват тази част на Сибир с Швейцария.
Туристическа оферта предлага 14-дневна обиколка на околностите и запознаване с различните култури. А те са много- християни, мюсюлмани, будисти и дори езичници.
Макар и все още нетрадиционни младежките доброволчески лагери добиват популярност.
Те преминават като работни ваканции и са добра алтернатива на бригадите. Една такава ваканция е сравнително евтин начин за пътуване в чужбина, но в същото време и начин в продължение на 3 седмици да се опознаят нравите и живота на дадена страна по-добре от стандартния турист, както и да се участва в полезна инициатива.
С организирането на международните работни ваканции от 1992 година се занимава Младежкият алианс за развитие. Организацията е в сътрудничество с над 170 неправителствени структури в цял свят и организира летни проекти под егидата на ЮНЕСКО.
Летните проекти са известни с английското название workcamps. Международните работни ваканции са най-често в областта на екологията, археологическите разкопки, работа с деца в неравностойно положение, подготовка на празници и фестивали. Необходимо условие е да сте на възраст между 18 и 30 години.
Финансовото осъществяване на ваканцията става като Младежкият алианс поема храната, настаняването, организиране на свободното време и застраховката, а доброволците – транспортните разходи и вноската за участие, която е около 170 евро.
Така Рада е работила в Холандия по социален проект. Тя споделя, че през двете седмици, прекарани там се е убедила, че резултатът от работата не винаги се измерва с пари. Чувствала се невероятно с приятелите, които е срещнала от цял свят. Освен работата организаторите са се погрижили добре и за свободното време на доброволците. Успяла е да разгледа много и интересни места в Холандия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *