Разрешават една година болничен

Болничните вече ще могат да са със срок до 1 г. и те ще се дават от лекарска комисия в ДКЦ или болница. Тази промяна в Закона за здравето обяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. В момента болничният може да е най-много 6 месеца, след което е нужно освидетелстване от ТЕЛК.

Самите ТЕЛК ще бъдат разпуснати, а новите ще се съставят от лекари, които работят в болници, обясни здравният министър Петър Москов.

Отпада забраната лекарите, които са в ТЕЛК, да лекуват. Така реално всеки лекар ще може да участва в комисия в зависимост от специалността си, а това трябвало да намали и корупцията. За участие в ТЕЛК лекарите ще получават допълнително заплащане.

Москов представи планираните промени в медицинската експертиза на кръгла маса за инвалидните пенсии, организирана от АИКБ и КНСБ.

Възможно е първото освидетелстване от ТЕЛК да е дори епикризата, с която пациентът, получил увреждане, се изписва от болницата, обясни Шарков. Ще отпадне и изискването хора с тежки увреждания, примерно след ампутация, да се явяват периодично пред ТЕЛК, допълни той.

Свидетелствата от ТЕЛК обаче вече ще определят единствено процент на увреждането, но не и загубена работоспособност. Това остава за втора комисия, която ще е към НОИ и социалното министерство, обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Само хора в трудоспособна възраст ще се явяват на втората комисия, а децата и пенсионерите ще са освободени от нея, каза Донев. Те директно щели да отиват със свидетелството от ТЕЛК в Агенцията за социално подпомагане, за да получат интеграционни добавки и вероятно помощни средства.

Двете комисии ще си общуват електронно и хората няма да пренасят сами документите, предвиждат още планираните от двете министерства промени.

Инвалидна пенсия, ако няма заплата

Само хора, които са загубили напълно работоспособността си и не могат да работят, ще получават инвалидна пенсия в пълен размер, стана ясно на кръглата маса, организирана от АИКБ и КНСБ. Тепърва обаче ще се прави методика при каква загуба на работоспособност какъв процент от инвалидната пенсия ще се получава, обясни зам.-министърът на труда Гълъб Донев.

„В Германия, ако инвалидът може да работи 6 или повече часа дневно, той не получава пенсия, ако може да работи до 3 часа, получава в пълен размер, а между 3 и 6 часа, е дял от нея“, обясни шефът на АИКБ Васил Велев. Гълъб Донев обаче не се ангажира дали този модел ще бъде пренесен директно в България. „Целта ни е хората с увреждания да работят, да получават заплата и инвалидната пенсия да е малка“, каза Донев.

Социалната комисия към НОИ и министерството ще определя степента на работоспособност, а не ТЕЛК. Тя ще насочва и хората за преквалификация и рехабилитация, за да могат да работят, обясни зам.-министърът. Подробности за инвалидните пенсии трябва да бъдат представени в четвъртък от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Новата система няма да отнеме никакви вече придобити права, заяви още Гълъб Донев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *