Рали на долара

Отслабналият от няколко дни долар, вчера осъществи рали спрямо основните валути – спадна спрямо еврото, йената, британския паунд и канадския долар и поскъпна спрямо азиатските новозеландски и австралийски долари

Тласък за ралито даде прогнозата на Английската централна банка (АЦБ) за ръст на британската икономика с 2% тази година. Според борда на банката, инфлацията може би ще премине над 2% още този месец, но допълни, че икономиката има още слаби места, повече отколкото първоначално се считаше. Управителят на АЦБ Марк Карни остави лихвите без промяна, но не отхвърли възможността да ги повиши преди да започнат преговорите за напускане на ЕС. Той допълни, че това ще е едва началото на един процес, както и че в него потребителските разходи и инвестициите вероятно ще намалеят. Очакванията за 2018 обаче са за повишение от 1.8%, а през 2019 за 1.7%, което е малко повече от прогнозите през ноември.

Допълнителен тласък за възхода на йената спрямо американската валута оказа решението на Японската централна банка да започне да изкупува 10-гозишни държавни облигации в рамките на мащабната си програма за запазване на тяхната доходност.

Най-голямо движение на валутните пазари имаше при британския паунд, който падна след предпазливите изказвания на АЦБ, информира . Той обаче остава над подкрепата при 100-дневната пълзяща средна на 1.2467 и вероятно на сегашните нива ще се появят купувачи.

Австралийския долар се покачи вчера с 1% след силен резултат за търговския баланс. Той отчете 3.5 милиарда австралийски долара спрямо прогнози за 2 милиарда австралийски долара. Валутата проби върха за тази година и затвори над 0.76. Това движение помогна на двойката австралийски долар/новозеландски долар да се отдалечи от зоната на подкрепа при 1.04 и да приближи 200-дневната пълзяща средна.

Цената на облигациите в Европа се повиши

Цената на облигациите в Европа скочи след доброто търсене на аукциони в Испания и Франция. Същото се случи и с английските книжа при предпазливите коментари на АЦБ.

В Америка облигациите останаха без промяна.

Метали

Златото скочи до връх от 1225 долара преди да настъпи спокойствие и да се върне на нивата от 1215 долара. Покачването се дължеше на слабостта на долара и търсене на сигурност сред политическата нестабилност. В сряда инвеститорите изляха 413 милиона долара в най-големия фонд за търговия със злато в света, информира investor.bg. Това възстанови около половината от парите, които излязоха от фонда миналия месец.

Платината тества съпротивата при 1000 долара, а 200-дневната пълзяща средна може и да спре протичащото рали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *