Расмусен: Операцията в Либия е изключително успешна

Расмусен беше категоричен, че операцията „Обединен защитник“ в Либия е изключително успешна, както и че терористичното управление на Муамар Кадафи наближава своя край и е време той да си отиде. Кризата в Либия обаче не може да се реши само с военни, а трябва да се използват и политически средства, каза още генералният секретар на НАТО.
Той посочи, че малко страни от Алианса отделят 2% от бюджетите си за сигурност и за да не се изостава в развитието на високите технологии, трябва ресурсите на държавите членки да се обединяват в така наречената интелигентна отбрана.
Що се отнася до разполагането на системата за противоракетна отбрана на територията на Европа, всички подробности относно този проект ще станат ясни през пролетта на следващата година.
Стана известно също, че през юли управлението на 7 провинции в Афганистан ще бъде предадено в ръцете на местните власти. До 2014 г. този процес трябва изцяло да приключи и Афганистан да поеме самостоятелно управлението си. НАТО обаче ще продължи да помага за осъществяването на граждански и образователни програми.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *