Растежът на БВП на еврозоната и ЕС се забавя

Растежът на БВП на еврозоната и ЕС се забавя .Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната се увеличи през третото тримесечие на 2018 година с едва 0.2% спрямо предходните две тримесечия на годината, през които беше отчетен икономически растеж от 0.4 на сто, показва експресна оценка на Евростат.

Резултат с изображение за ЕВРОЗОНА ИКОНОМИКА

Това е най-слабата икономическа експанзия от второто тримесечие на 2014 година насам, когато БВП на еврозоната също нарасна с 0.2 на сто, докато очакванията на финансовите пазари бяха за запазването на доброто темпо на растеж, постигнато през първата половина на годината.

Спрямо година по-рано растежът на БВП в еврозоната през периода юли – септември се забави до 1.7% от 2.2% през второто тримесечие, отбелязвайки най-слаба икономическа експанзия от третото тримесечие на 2016 година и под осреднена прогноза на финансовите пазари за експанзия от 1.8 на сто.

БВП на Европейския съюз (ЕС) през третото тримесечие нарасна с едва 0.3% спрямо второто тримесечие, когато беше отчетена икономическа експанзия от 0.5 на сто. На годишна база икономическият растеж се забави през периода юли – септември до 1.9% от 2.1% през предходните три месеца.

Търговското напрежение и свързаните с това опасения за икономическия растеж в световен план продължават да се отразяват негативно върху представянето на икономиката на еврозоната, като италианската бюджетна криза вероятно ще представлява допълнителен негативен фактор в следващите месеци, информира  infostock.bg.

Друго сериозно предизвикателство през еврозоната и ЕС е свързано с хода на Брекзит преговорите и рисковете Великобритания, която е един от основните експортни пазари за континентална Европа, да напусне ЕС през март 2019 година без постигнато споразумение.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *