Растежът на европейските борси продължава

Те са окуражени от надежда, че мерките за разрешаване на дълговата криза в Европа ще дадат резултат, въпреки спънката на Словакия от снощи.
DOW JONES INDUS. AVG се покачва с 0.66% до 11 491 пункта.  S&P 500 INDEX расте с 0.97% до 1 207 пункта. NASDAQ COMPOSITE INDEX добавя 1.06% до 2 610 пункта.
В този час президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу говори пред Европейския парламент. Той представя подробности около плана за рекапитализиране на банките. От изявлението му стана ясно, че се разчита на Европейският фонд за финансова стабилност да помогне в процеса по рекапитализиране на банките, ако пазарът не е склонен да го стори. На банките, които ще се налага да прибягват до финансиране от него, ще им бъде забранено да изплащат дивиденти и бонуси за ръководството.
Растежът на европейските борси продължава. Водещите индекси се движат на положителна територия след новината за 1.2% ръст на индустриалното производство в еврозоната на месечна база към август и 5.3% на годишна база.
Това подкрепи сериозно и еврото, което се върна над нивото $ 1.38 в някои сделки към долара. Това е сериозно изменение спрямо курсът от $ 1.30 в началото на седмицата.
Междувременно излезе новина, свързана с Ирландия, която ще трябва да затегне колана още малко, за да успее в изпълнението на заложената цел за бюджетен дефицит под 3% от БВП пред 2015 година. За да се случи това още следващата година трябва да бъдат заложени съкращения на бюджетните разходи с € 4 млрд. Това, което инвеститорите очакват през следващите минути, е и изявление на президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който ще представи подробности по плана за рекапитализиране на европейските банки през Европейския парламент.
Международната агенция по енергетика пренаписа с черен флумастер прогнозата си за глобалното потребление на петрол. Според очакванията на специалистите с мащабен поглед върху света, потреблението през 2011 година ще е 89.2 млн. барела дневно, което е ръст от 1.1% спрямо миналата година. Това обаче е с 50 хил. барела дневно по-малко от предишната прогноза за МАЕ.
За 2012 година очакванията са за глобално потребление на петрол от 90.5 млн. барела дневно или 1.4% ръст спрямо 2011 година, като това е с 210 хил. барела дневно по-малко от предишната прогноза.
Причина за ревизията в негативна посока са перспективите пред растежа на глобалната икономика. Тя ще порасне само с 3.8% през тази година и с 3.9% през следващата, което означава, че икономическата активност няма да скочи рязко и потреблението на основната енергийна суровина ще се измени минимално.
Може би защото не е неочаквана, но тази новина не оказва негативно влияние върху пазара на петролни фючърси. Към този час лекият американски петрол поскъпва с 43 цента до $ 86.24 за барел, а сортът брент струва с $ 2.37 по-скъпо до $ 111.72 за барел.
Инвеститорите изглежда нямат настроение за неприятности и са вперили взор в очакване на зашеметяващи финансови резултати от големите интернационални корпорации. Сега е сезонът на отчетите, в който компаниите вадят данни за третото тримесечие. Така например производителят на газирани напитки PepsiCo Inc. оповести $ 2 млрд. печалба за Q3.
Увереност в здравето на реалната икономика личи и от търговията на фондовите борси в Европа, където акциите на компании – производителки на основни стоки и суровини поскъпват, а с това вдигат и водещите индекси нагоре. С повече от процент се покачват индексите във Франкфурт и Париж. В Лондон напредъкът е по-скромен, но там все пак тежи и удара на новината за ръст на безработицата до 8.1%.
Докато търговията на европейските борси се преобръщаше от негативна към позитивна стана ясно, че ресорната регулаторна институция в Люксембург е одобрила сливането между Deutsche Boerse и NYSE Euronext, което е важна крачка преди фактическото изпълнение на процедурата.
Еврото също намира подкрепа спрямо долара до . 3774, което показва, че словашкият отказ да помогне за увеличаване капацитета на Европейския фонд за финансова стабилност, не стряска много инвеститорите.
Европейските пазари стартираха с понижения сесията, след като Словакия отхвърли разширяването на правомощията на Европейския фонд за финансова стабилност, а две рейтингови агенции Standard & Poor’s и Fitch понижиха оценките си за дълговете на общо 10 испански банки, сред които Santander и Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Причината са икономическите проблеми и кризата на имотния пазар в Испания.
След тези две събития банковият сектор в Европа отново е под натиск, като от Morgan Stanley прогнозираха, че за да изпълнят новите изисквания за капиталова база по Стълб 1 на Базел от 9%, европейските банки ще имат нужда от допълнителни 275 млрд. евро.
Santander поевтинява с 0.95% в Барселона, Deutsche Bank пада във Франкфурт с 0.88%, а Credit Agricole губи в Париж 1.64%.
В Лононд FTSE 100 се понижава с 0.72%, до 5 357 пункта, в Париж CAC 40 губи 0.77%, до 3 129 пункта, а германският индекс на сините чипове DAX е надолу с 0.71% до 5 823 пункта.
Докато Словакия не приеме промените в ЕФФС спасяването на Гърция и всички европейски мерки за стабилизиране на ситуацията в еврозоната ще са под въпрос.
Въпреки низходящото движение на фондовите индекси, еврото поскъпва срещу американските пари с 0.13 %, до 1.3657 долара. Като опитът за консолидация на валутната двойка след словашкия вот се провали. Подкрепа на европейските пари дава изненадващият спад на инфлацията във Франция през септември с 0.10% на месечна база. Като на годишна база ръстът на потребителските цени във втората по големина европейска икономика остана 2.2%, колкото беше и през август, при очаквания за повишение. Доларовият индекс на Nasdaq губи 0.02%, до 77.61.
Поевтиняването на акциите се дължи най-вече на очакваното забавяне на икономическия растеж в Европа. За негативизмът допринасят и прогнозите за извънредно студена зима, която ще ограничи потреблението и търговските потоци.
В същото време, въпреки че беше отхвърлено вчера, се очаква разширяването на правомощията на ЕФФС да бъде прието от словашкия парламент до края на седмицата. Така, за разлика от акциите единната валута не е под силен натиск.
Въпреки негативните прогнози за икономическото развитие фючърсите на сорт Брент с доставка през ноември поскъпват в Лондон с 0.06%, до 110.80 долара за барел, подкрепени от по-евтиния долар.
Днес в Азия, както и вчера в САЩ фондовите индекси не можаха да намерят единна посока. Докато негативните икономически очаквания и новини от развитите икономики оказват натиск върху индексите, в Китай акциите поскъпват.
В Япония днес отчетоха изненадващо силен ръст с 11% на машинните поръчки, направени през август. На годишна база спадът на индикатора намаля до 2.10%. Въпреки това Nikkei 225 пада с 0.13%, до 8 762 пункта.
В Австралия долната камара на парламента прие закон за нов данък върху емисиите с въглероден двуокис, който през 2015 г. ще се преобразува в схема за търговия. За сега обаче данъкът ще доведе до по-големи разходи за много от водещите компании в богатата на ресурси страна. В Сидни S&P ASX се понижава с 0.54%, до 4 266 пункта.
В същото време, в Хонконг Hang Seng е нагоре с 0.63%, до 18 255 пункта, а в Шанхай CSI 300 покачва с 2.30%, до 2 517 пункта. Управителят на Хонконг, Доналд Цанг обяви, че планира да възобнови изграждането на субсидирани жилища за продажба на хората с по-ниски доходи. Новата схема е насочена към домакинствата, които печелят по-малко от 30 000 HKD /3 854 USD/ на месец. Най-облагодетелствани от стимулите обаче ще са опериращите в Хонконг банки.
Изглежда китайците не са притеснени от новия закон за търговията приет от Сената в САЩ, който дават правото на американските власти да третират подценените спрямо долара валути като субсидии и да налагат защитни мита.
Вчера американските пазари също не можаха да намерят единна посока, като несигурност внесе отхвърленият от словашкия парламент проект за промени в Европейския фонд за финансова стабилност.
Dow се понижи с 0.15%, до 11 416 пункта, заради очакваните по-слаби финансови резултати на водещите компании в САЩ през третото тримесечие на годината. Тези очаквания се оправдаха от публикувания след края на сесията доклад на Alcoa. Алуминиевият гигант отчете печалба от 172 милиона долара или 15 цента на акция. Това е почти троен ръст спрямо същия период на миналата година, но е под прогнозите за печалба от 22 цента на акция. По време на следборсовата търговия книжата на Alco поевтиняха с 5.34%.
Но докато индексът на сините чипове падаше технологичните акции поскъпваха и Nasdaq се повиши във вторник с 0.66%, до 2 583 пункта, а широкият S&P 500 нарасна с 0.05%, до 1 196 пункта.
След отрицателния вот в Словакия еврото поевтиня до 1.3584 долара, но бързо възстанови загубите и вече поскъпва с 0.04%, до 1.3645 EUR/USD.
Известен натиск върху американските пари оказва приетият от Сената законопроект за нови търговски правила, според който, на практика, ако доларът е скъп срещу някоя валута, федералните власти могат да налагат мита върху вноса на стоки от съответната страна.
Цената на петрола пада под натиска на очакванията днес да бъде отчетен ръст на запасите със суровината в САЩ. Фючърсите на сорт WTI с доставка през ноември поевтиняват с 0.27%, до 85.5 долара за барел.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *