Регистър на фирмите ще извади на светло сивият сектор в хлебопроизводството

 
Регистърът е съставен след обстойни проверки в сектора сцел обновяване на данните, в резултат на което се очаква много фирми да излязат на светло. Камарата евнесла регистърав Националната агенция по приходите. По думите на Тапаров и държавата е заинтересована от това да се направи преглед на целия сектор и да има оздравителни мерки, защото няма развитие без изчистване на бранша.
„Цената на хляба се влияе от два компанента. Ако тръгнем към калкулативния способ, има суровини, които реално са поскъпнали около 100-110 процента, например брашното, от август до сега. Обективно е да има движение на цената нагоре, отразена в себестойността. Другият сериозен фактор е пазарът. На този пазар работят 750 производители, така че пазарът е универсалният регулатор“, коментира Николай Тапаров.
Излизането на фирмите от сивия сектор на светло, ще спре спекулата с това, че сивият сектор се намира единствено във веригите,каза още Тапаров. Според него,по-големите производители могат да си позволят по-ниски крайницени на пазара, защото закупуват суровина напо-ниски цени, имат различни енергийни разходи от другите, имат сериозен обем, от койтоправят икономии. Николай Тапаров напомни, че България вече е един отворен пазар и това, което се случвас европейските цени, неминуемо ще рефлектира и тука. „Драмис цената на хляба няма, все още имаме най-евтиният хляб в ЕС“, каза Тапаров.
От камарата на индустриалните хлебопроизводители предлагат парламентът да гласува преминаване към диреренцирана ставка по ДДС, за да се мине към по-ниска ставка при производството на хляб за хората с по-ниски доходи. Освен това, хлебопроизводителите предвиждат възможност да се премине към субсидиране на т.нар. социален хляб, т.е. държавата да доплаща на производителите за разходи на ток и др. „Но няма как един производител да плаща социалната цена за всичко това“, беше категоричен председателят на браншовата камара.
Що се отнася до взаимоотношенията с големите търговски вериги, Тапаров смята, че това е въпрос на лични отношения между производител и търговец. „Неохбходим е един нормален диалог, в който да бъдат изчистени всички позиции. Това е партньорство, в което трябва да има място за бизнес и за двете страни“, каза Николай Тапаров.
 

Финанси
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *