Рей Далио: САЩ и Китай ще съжаляват, че са влезли в търговска война

Основателят на най-големия хедж фонд в света – Рей Далио смята, че сблъсъкът между САЩ и Китай е по-голям от просто търговска война и САЩ може да го отведе до опасно ниво.Рей Далио: САЩ и Китай ще съжаляват, че са влезли в търговска война.

Снимка: iStock

В публикация в блога си в LinkedIn, Рей Далио, основател и съпредседател на Bridgewater Associates обяви, че САЩ „превръща контрола на износа в оръжие“ с намерението си да изключи доставките на американски компании за китайския технологичен гигант Huawei Technologies Co.

Далио отбеляза, че този ход може да доведе до ответна реакция на Китай по направление на износа на редки метали и минерали за американски компании, който се определя, като „критичен за технологиите внос“. Тези метали се използват за производството на мобилни устройства, очила за нощно виждане, жироскопи в джетовете, LED светлини и др.Рей Далио: САЩ и Китай ще съжаляват, че са влезли в търговска война.

„Историята показва, че страните участващи в такива конфликти, лессно биха могли да изпуснат контрола на ситуацията и да видят ужесни войни, а всички управляващи, включително и лидерите, които са започнали конфликта дълбоко са съжалявали за последствията от това, което се е случвало. Точно сега виждаме подобен момент и възможност за излизане от ситуацията от контрол“, коментира Далио в своя профил, информира infostock.bg.

Далио обясни също, че търговската война е само част от по-голям конфликт.

„Това е идеологически конфликт на сравними сили в един малък свят. Този конфликт възниква около следните принципи: 1) Китай, започва да оспорва силата и лидерството на САЩ в много области и 2) тези две страни имат два различни подхода към живота – един от върха надолу и един отдолу нагоре ”, пише той. „Тези конфликти обхващат американския и китайския бизнес, технологии, капиталови пазари, влияния върху други страни, военни, идеологии и най-различни други неща.“

Далио смята, че и двете страни се движат към това да бъдат по-малко зависими една от друга. „Това е голяма работа, защото това е голямо, многогодишно начинание, което ще отнеме ресурси от други направления на развитие“, каза той, добавяйки, че несигурността, причинена от конфликта, ще бъде „с разрушителни последствия“ за хората, фирмите и правителствата.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *