Реколтата от слънчоглед е много слаба

Слабата реколта на слънчогледа заради сушата ще вдигне цената му, което ще доведе и до поскъпване на произвежданото у нас олио, прогнозират от бранша. Според Ангел Вукодинов от Национална асоциация на зърнопроизводителите в момента суровината за маслобойните се изкупува по 620-630 лв./т, но досега са ожънати едва 10% от площите.

 

По думите му заради слабата реколта със сигурност ще се достигнат миналогодишните нива от 650-700 лв. за тон и ще има тенденция на повишаването им, пише „Монитор“.

„Влияние оказва фактът, че се повишиха вътрешните нужди на страната, освен това се изградиха множество преработвателни предприятия. В последно време голяма част от реколтата остава у нас. И тази година се очаква около 50 до 70% от реколтата да се реализира на българския пазар”, прогнозира браншовикът.

Вукодинов поясни, че жътвата на слънчогледа започна преди 10 дни, което е необичайно. „Обикновено тя започва в края на август и началото на септември. Причината тази година е сушата, довела до ускорената вегетация, но и до по-ниски добиви. В момента се жънат между 150-200 кг/дка, на места дори има и по-нисък добив. Според търговците обаче качеството на маслеността е добро. Но това едва ли ще компенсира ниските добиви. При всички положения реколтата от слънчоглед тази година няма да е така добра, като на пшеницата”, смята той, информира blitz.bg.

„В страната обичайно се прибират около 2 млн. т слънчоглед, засега обаче добивите са с 30% по-ниски. На световната карта на производителите България заема сериозно място, като попада в топ 10 за в Европа, а понякога и в първата петица. Традиционно слънчогледовото семе се изнася към е Европа, арабските страни и Турция. Очаква се слънчогледовата жътва да приключи към края на септември и в началото на октомври”, добави Вукодинов.

На пазара на пшеницата у нас господстват ниските изкупни цени, които са 30% по-ниски от миналото лято.

Причината е рекордната реколта от жито, достигала 5,5 млн. т. Според Вукодинов цените са отчайващо ниски. Те са на дъното от около 10 години, като търговците го изкупуват житото по 230-240 лв./тон. Това далеч не удовлетворява производителите и тези, които могат в момента не продават. Според официалната статистика увеличението е около 6-7%, като по-големите количества не може да компенсират ниските цени. Меката зима доведе до повече заболявания по пшеницата, което от своя страна повиши разходите за производство и себестойността. Това още повече намалява приходите на фермерите”, припомни браншовикът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *