Рекорден ръст на кредитите през януари

Пореден рекорд достигна средният размер на кредитите изтеглени през януари – 46 800 евро, което е с 20 процента повече спрямо декември. Това показва анализът за ипотечното кредитиране на „Кредит Център”.

През първият месец на тази година отново банковите заеми в евро са се ползвали с по-голям интерес от страна на потребителите. Те са 78 процента от всички изтеглени кредити.

Половината от кредитополучателите са на възраст между 25 и 35 години и това поставя тази група от населението сред най-активните в ползването на ипотечни кредити. Сключените договори за издължаване на заемите са за срок над 25 години.

От „Кредит Център” уточняват, че намаляват кредитите с продължителност на изплащането до 10 години. Според анализаторите българите вече имат по-висока финансова култура и разбират ползите от тегленето на заеми.

При ипотечните кредити, които са за около 50 000 евро за 25 години месечната вноска към банката е между 700 и 800 лева. В началото на годината е регистриран и ръст при доходите. При 44 процента от домакинствата месечният доход е от 750 лева до 1500 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *