Рекордно потребление на ток

Зверският студ доведе до рекорд в потреблението на ток у нас. Отчетените 7844 MW около 18,15 ч снощи са най-високите стойности за последните 20 години, сочат оперативни данни на Енергийния системен оператор (ЕСО).

Голямото харчене роди притеснения, че енергийната ни система може да не издържи. Министърът в оставка Теменужка Петкова даде специален брифинг, за да разсее страховете, че може да се стигне до режим на тока. Заради безпрецедентно високите стойности на потреблението е включен целият запас от т. нар. студен резерв, който е в обем от 544 MW. „Имахме проблеми с включването на два от тецовете – ТЕЦ „Русе“ и ТЕЦ „Бобов дол“ заради замръзналите въглища. В понеделник около 17 ч е включен „Бобов дол“, вече работи и ТЕЦ Русе, макар и в непълни обеми“, обясни Петкова. Според нея мерките, които предприема правителството, гарантират, че няма да се стигне до спиране на тока. „Ще предприемем всички действия в рамките на закона, за да гарантираме нужната еленергия за потребителите“, увери енергийната министърка. Тя обаче се надява, че зверският студ ще приключи. „Не можем да се борим с природата, надявам се температурите в следващите дни да паднат“, заяви Петкова.

Ситуацията е критична не само у нас, но и в съседните ни държави. „Електропреносните мрежи на Балканите са като скачени съдове. Гърция, половината от която е тъмна, спира износа на ток от 12 ч утре (днес, б.а.). Това няма как да не се отрази и на нас“, заяви още Петкова.

Според шефа на ЕСО Иван Йотов България вече е отказала помощ от 200 MW на Турция, същият отговор е даден и на Гърция, която е поискала помощ чрез европейския енергиен оператор в Лафенбург.

От енергийното ни министерство в понеделник са водени разговори с Европейската комисия да даде разрешение за прехвърляне на еленергия от енергийната борса към обществения доставчик. Недоставените сега количества ще бъдат компенсирани на по-късен етап. Последната възможност е да се издаде заповед, с която се забранява въобще износът на ток за съседните държави, макар да имаме договори за това.

Между 19 и 20 ч България трябваше да изнесе 809 MW електроенергия, сочат данните от ЕСО.

До забрана на износа може да се стигне единствено ако се случи някоя авария в трите теца на „Марица Изток“ или в преносната мрежа, обясни Иван Йотов. „В момента аварийността на производствените мощности е нулева“, увери той.

Вчера около 16 ч 150 MW еленергия е била компенсирана с производство от общо 6-те дружества, които имат договор за „студен резерв“. Това са „Марица изток 2“, ТЕЦ „Бобов дол“, „Брикел“, ТЕЦ Димитровград, ТЕЦ 3, „Биовет“ и „Топлофикация Русе“.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *