Рекорд:1/3 от използвания газ в Европа е руски

Рекорд при износа на газ от санкционираната Русия се регистрира непрекъснато по всички „дисциплини“ – ежедневен, месечен, годишен. Оказа се, че  Русия е покрила близо една трета от потреблението на газ в Европа през 2016 година – невиждано досега ниво, достигнато въпреки напрежението с Европейския съюз.

Това съобщиха представители на ръководството на „Газпром“, цитирани от Франс прес. Ръководството на компанията оцени пазарния си дял в Европа през 2015 г. на 31 процента, което още тогава беше рекорд.
От месеци „Газпром“ изтъква добрите си резултати като доказателство, че Евросъюзът не може без руски газ, въпреки че Брюксел и някои страни-членки се противопоставят през последните години на проекти за нови руски газопроводи. Европейската комисия подозира руската държавна компания в злоупотреба с доминираща позиция и в продаване на газ на завишени цени на осем държави-членки от Източна Европа, отбелязва Франс прес.
Газпром за шести път тази есен отчете исторически дневен максимум на износа на газ за Европа. На 11 ноември, вчера, са били доставени 597,9 милиона кубични метра, се посочва в съобщение на компанията, цитирано от ТАСС. Увеличението спрямо 10 ноември, когато бе поставен предишният рекорд (591,7 милиона кубични метра – бел. ред.), е 6,2 милиона кубични метра.
По данни на Газпром за периода януари-октомври 2016 година доставките за т. нар. далечната чужбина (страните извън ОНД) са нараснали с 10 процента на годишна основа или с 13,05 милиарда кубични метра. За Германия доставките са нараснали със 7,5 процента (2,75 милиарда кубични метра), за Великобритания – с 54,6 процента, за Франция – с 20,4 процента, за Австрия – с 27,5 процента, за Гърция – с 47,3 процента, за Холандия – с 91,8 процента, за Дания – с цели 149,4 процента, за Полша – с 16,7 процента. През 2015 година газовият холдинг увеличи експорта за Европа с 8 процента до 159,4 милиарда кубични метра. Засега по предложения на газовия гигант руското правителството реши да отложи сеизмичните проучвания в Баренцово море за две до пет години, а сондирането ще бъде отложено с още три. Вероятно двете полета на „Газпром“ със залежи на газ в Щокман, Баренцово море (Северна Русия), ще започнат да функционират не по-рано от 2025 г., вместо от 2016 г. както е било планирано.
Първоначално според Държавната енергийна програма не по-малко от 10% от всичкия руски газ се очаква да бъде произведен на шелф до 2035 година. Ако сондирането се отложи, тези очаквания няма да бъдат постигнати.
„Главният фактор, който повлия на решението на „Газпром” да отложи геоложките си изследвания, е настоящото положение на световния въглеводороден пазар”, съобщава анализатор от „Финам Холдингс“ (Finam Holdings) Алексей Калачов. По думите му ръководенето на сеизмични проучвания и, най-важното, на сондажи в отдалечените шелфове, е прекалено скъпо и икономически неизгодно при условия на ниските цени на петрола. По-разумно е да се концентрират усилия върху шелфове, които са по-достъпни за проучвания, и да се отложат труднодостъпните за по-добри времена, добави той.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *