Ресторантьори настояват за отмяна на забраната за пушене

 
„В патовата ситуация, в която ни постави този циничен закон ни се наложи да се съберем над 40 собственика на клубове в София, за да се опитаме да се спасим един огромен бранш от невероятни загуби и фалити“, посочи певицата и собственик на заведение Хилда Казасян.
Заради забраната те са се обединили в неформално сдружение „Свободен избор“ и тази сутрин са внесли отворено писмо в парламента, с което поставят аргументирано своите искания пред премиера Бойко Борисов, народните представители и министрите.
По думите на Хилда Казасян инвестираните хиляди левове преди години, когато законът задължи заведенията да се разделят на пушачи и непушачи, сега ще трябва да бъдат хвърлени на боклука.
„Наричам този закон „циничен“, защото и за секунда не вярвам в неговата хуманност. Смятам, че в него няма капка мисъл за моето здраве, защото ако беше така трябваше да се забрани производството и продажбата на цигари, но едва ли държавата ще се откаже от тези 2 милиарда акциз“, коментира Казасян.
Исканията на бранша са законът да се върне в предишния му вариант, когато заведенията бяха разделени на пушачи и непушачи. Новият закон е отнемане правото на свободен избор на един човек, посочи Хилда Казасян. Според нея човек трябва сам да може да реши дали да отиде на място за пушачи или за непушачи.
В ситуация на задълбочаваща се криза, свито вътрешно потребление, огромна междуфирмена задлъжнялост и предвиждан нулев растеж на икономиката, собствениците на заведения са изправени пред реална опасност от фалити и закриване на хиляди работни места, заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.
Ако всяко от 17-те хиляди заведения само в София съкратят средно по двама души, то за отрицателно време на трудовата борса ще се включат 34 000 нови безработни, изчисли Атанас Димитров, председател на браншовата организация на ресторантьорите в София.
Той подчерта, че по-голямата част от заетите в сектора са млади хора между 18 и 30 години, а според Европейската комисия справянето с младежката безработица е основен приоритет.
През първите три месеца от влизането в сила на забраната наблюденията върху сектора показват, че търговският оборот е спаднал между 20% и 50% и ако не се предприемат спешни мерки, тази тенденция ще продължи с още по-голяма сила през есенно-зимния сезон, предупреди Атанас Димитров.
По експертни разчети икономическите ефекти от забраната ще се изразят в над 228 млн. лева по-малко приходи за държавния бюджет годишно, предупредиха от бранша. Сметките показват, че в държавния бюджет ще постъпват над 12 млн. лева по-малко приходи от осигуровки, над 60 мил .лева по-малко приходи от ДДС и над 144 млн.лева по-малко приходи от данък „печалба“.
Собственикът на заведение Пейо Филипов, по-известен като пощальона Пейо от нашумяло телевизионно предаване обяви, че бизнесът настоява за регламентиране на възможност за обособяване на заведенията като място достъпно за пушачи и непушачи при стриктно спазване на вентилацията, климатизацията и недопускане на непълнолетни лица в тях.
Ресторантьорите искат още диалог и обективен поглед върху ситуацията, включително и оценка на икономическото въздействие на въведената забрана. Те настояват и за въвеждане на стимули под формата на данъчни бонуси за тези собственици, които изберат да забранят пушенето в заведенията си.
Част от исканията на бранша е стартирането на публично-частно партньорство за образователни и други кампании за вредите от тютюнопушенето.
Собствениците на заведения подчертаха, че няма да спрат до тук и ще настояват за срещи и разговори, докато не постигнат целите.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *