Решението на Фед повлече надолу индексите на Wall Street

След като чуха новината, че Федералният резерв на САЩ запазва курса на паричната си политика, индексите на Wall Street се понижиха. Спадовете продължиха и теприключиха сесията в сряда на червена територия.

Както и се очакваше, централната банка не промени обема на 85-милиардната си месечна програма за покупка на активи заради слабите икономически данни. „Наличните данни предполагат, че разходите на домакинствата и инвестициите на предприятията с фиксиран доход се увеличават, докато възстанояването в жилищния сектор е забавило до известна степен своя темп“ се казва още в съобщението на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC).

Dow Jones изостана с 0,39% до 15 618,64 пункта, след като достигна 15 721 пункта в ранната търговия. Акциите на Home Depot, прибавящи 0,53% към стойността си до 77,91 долара, поведоха печелившите в индекса, докато тези на Procter & Gamble Co. поевтиняха с 1,1% до 81,55 долара за брой и поведоха губещите.

Standard & Poor's 500 се понижи с 0,49% до 1 763,31 пункта, след като се бе изкачил до 1 775,23 пункта, като сред ключовите му подсектори телекомуникационните компании отстъпиха, докато тези за комунални услуги се представиха най-добре. Nasdaq Composite изтри 0,55% до 3 930,62 пункта.

„Много шум за нищо. Това ни дава право да направим извода, че Фед вярва, че настоящите очаквания на пазара са правилни“, коментира за CNBC решението на банката главният стратег на BTIG Global Дан Грийнхаус.

„По всичко личи, че Фед рециклира изявленията си, защото статуквото се запазва, без никаква идея кога ще намали обема на месечната си програма. Въпреки това, имайки предвид макроданните, публикувани след предишното заседание, които са слаби и не се очаква да се подобрят през следващите няколко тримесечия, можем спокойно да направим заключението, че Фед ще запази размера на програмата си на стойност 85 млрд. долара. Ясно е, че катализаторът, необходим да започнем дори дискусията за намаляване на паричните стимули, отново ще трябва да дойде от значителното подобрение на пазара на труда“, казва пък управляващият съдружник в Capital LandColt Тод Шонбергер.

Частният сектор в САЩ е създал 130 000 нови работни места през октомври, сочи последният доклад на Automatic Data Processing Inc. и Moody's Analytics. Това бе най-голямото понижение от април насам. Очакванията на анализаторите бяха наетите нови служители през септември да бъдат 150 000.

Потребителската инфлация през септември се е ускорила до 0,2% на месечна база от 0,1% през август, стана ясно от съобщение на американското министерство на труда.

Акциите на General Motors поскъпнаха с 3,24% до 37,23 долара за брой, след като автопроизводителятотчете по-добра от очакваното печалба за третото тримесечие.

LinkedIn оповести приходи и печалба, които надминаха очакванията на Wall Street. Но прогнозата до края на годината доведе до силни колебания в цената на акциите на социалната мрежа. Те затвориха с понижение от 9,32% до 224,11 долара за брой.

Акциите на Western Union поевтиняха с 12,42% до 16,85 долара, след като компанията за парични преводи оповести 20-процентен спад в печалбата си за тримесечието заради по-ниски приходи и по-високи разходи.

Electronic Arts не успя да поведе печелившите в индекса S&P 500, след като компанията отчете по-висока печалба заради по-доброто управление на разходите и повече дигитални продажби, въпреки че приходите й са намалели в сравнение с тримесечието на 2012 г. Книжата се търгуваха при ръст от 7,75% до 26 долара за брой.

Пазарната капитализация на Comcast намалява с 1,3% до 47,09 долара за акция, въпреки че като компанията обяви тримесечна печалба, надхвърлила предварителните прогнози.

Facebook, Visa и Starbucks са сред компаниите, които ще публикуват междинните си финансови отчети след края на търговската сесия в САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *