Рила с потенциал за 7 хил. работни места

Бранимир Ботев, зам.икономически министър се срещна с президента на клъстер „Montagne“ Ксавие Гало-Лавале, за да обсъди с него сътрудничеството между България и Франция в развитието на планинския и ски туризъм, съобщиха от МИЕ.
Клъстерът е публична асоциация, която обединява специалисти в областта на устройството на територията, инженеринга и организирането на дейности, свързани със строителство на обекти за планинския туризъм. Компанията развива съвместни проекти с Казахстан, Турция и други държави, а нейни специалисти създадоха и в момента управляват комплекса в Сочи, който беше домакин на последните зимни олимпийски игри. Според Гало-Лавале България има голям потенциал да разгърне планинските си зони за четири сезона така, че те да не бъдат само ски курорти. България има изградена култура, опит и история в планинските дейности и те трябва да се използват максимално, за да бъде конкурентна на международните пазари, смята експертът. Като големи плюсове той счита стратегическото географско положение на страната и големия социален ефект за развитието на туристическия отрасъл в области с голяма безработица и по-ограничена професионална реализация на хората. Гало-Лавале посочи района на Рила, който е с потенциал за откриване на 7000-10 000 работни места. „За България това е чудесна възможност да създаде на своя територия истинска международна
туристическа дестинация и с качествен продукт да конкурира други страни, при това с перспектива за няколко десетилетия напред. Тя трябва да се възползва от това, с което разполага като съществуваща инфраструктура, занаяти, земеделие, култура, история“, е посочил френският експерт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *