Роботи заменят берачите на кокосови орехи в Индия

Технологичният прогрес, съпроводен от разрушаване на вековната кастова система в Индия, доведе до сериозен проблем – местните жители не искат да берат кокосови орехи. Все повече млади хора предпочитат да учат в университет и след това да работят в офис, а не „на палмите”.

Роботът Амаран, изобретен от индийски учени, се катери по ствола на кокосовата палма
(снимка: YouTube)

Учените от университета „Амрита Вишва Видяпитам” предлагат решение на проблема с недостига на „кокосов персонал”. Екипът е създал робот за катерене по дървета, който може сам да бере кокосовите орехи. След три годи разработка вече е готов усъвършенстваният прототип на робота, наречен Амаран, информира technews.bg.

Как растат кокосовите орехи. Описание на палмата. Кокосово дърво (Cocus nucifera)

За да започне да събира кокосови орехи, Амаран все още се нуждае от малко помощ. Частите на робота трябва да бъдат сглобени около основата на палмата – процес, който отнема на учените около 15 минути. След като всички части бъдат свързани, Амаран, използвайки осемте си гумени колела, обърнати навътре, може да се катери по палмата.

Опасните свойства на кокосовите орехи. Кокосът е плод или орех.

Операторът насочва безжично движенията на робота, като използва специален джойстик или приложение за телефон. Това е необходимо, за да се премества Амаран около ствола на палмата.

Веднага след като роботът достигне кокосовите орехи, специалният му нокът се изважда и фиксира в основата на купа от зрели орехи. С помощта на циркуляр Амаран отрязва основата на клоните и кокосовите орехи падат на земята.

Ինչ է կոկոսի պտուղը կամ ընկույզը: Կոկոս - կալորիական պարունակություն, օգտակար հատկություններ և վնաս: Կոկոսի բուժիչ և բուժիչ հատկություններ

В полеви изпитания, проведени във ферма за кокосови орехи, роботът успешно се катери по дървета с височина до 15,2 метра с наклон на ствола до 30 градуса. Създателите на робота признават, че човекът работи много по-бързо, но Амаран компенсира това предимство с факта, че може да бере кокосови орехи по-продължително време без почивка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *