Робърт Мугабе дари на АС $1 млн. от продажба на добитък

Робърт Мугабе – президент на Зимбабве, тържествено дари чек за един милион долара на Африканския съюз (АС) вчера – първия ден от срещата на върха на организацията, предадоха световните агенции.Парите са от продажбата на търг на 300 говеда от личното стопанство на Мугабе. По този начин той искаше да покаже на останалите лидери в АС, че организацията трябва да намали зависимостта си от чужди донори като, например, Европейския съюз и Световната банка.
През юли миналата година африканските лидери одобриха принципно въвеждането на данък от 0,2 процента върху износа, за да финансират организацията и да я направят по-малко зависима от чуждестранните донори, които осигуряват 73 процента от бюджета й. Досега едва няколко от 55-те държави членки на АС обаче започнаха да събират този данък. На тазгодишната среща на африканските лидери доминираща бе темата за миграцията от вътрешността на континента към страните от Средиземноморието и последваните рисковани пътувания по вода, където се дават хиляди жертви, включително и деца.
През първия ден на срещата на върха на АС пък кралят на Мароко Мохамед Шести предложи да се разработи обща африканска визия за миграцията, предаде Франс прес.
Хиляди млади африканци се опитват незаконно да стигнат до северния бряг на Средиземно море в търсене на по-добър живот и ние всички знаем с какви рискове е свързано това, заяви той в реч пред делегатите на срещата на върха в столицата на Етиопия Адис Абеба.
Трябва ли съдбата на нашите млади хора да е на дъното на Средиземно море? Трябва ли мобилността на нашите млади хора да се превърне в кръвоизлив? Ние сме тези, които напротив трябва да я управляваме и да направи от нея предимство, подчерта кралят на Мароко.
Той призова за обща африканска визия за миграцията, нейните предизвикателства и залози. Мароканският крал прикани останалите африкански лидери да работят заедно и да изготвят континентален дневен ред по този въпрос.
Мохамед Шести призова още за една нова Африка, която се основава на конкретна и прагматична визия.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *