Роди се гигант, родните трезори са на изчезване

През годината беше създадена най-голямата българска банка – УниКредит Булбанк, с активи 3,4 млрд. евро и 1,1 млн. клиенти

Фото „Стандарт“През годината в България дойде и полъхът на големите сливания и поглъщания. Появи се мегабанката УниКредит Булбанк. Тя обедини Булбанк, „Биохим“ и „Хеброс“ и стана първата по големина институция у нас. В края на годината пък с осъществяването на сделката на гръцката ЕФГ Юробанк и ДЗИБанк се оформи друга голяма група – Пощенска и банката на Кюлев се обединиха и дори шефовете на БПБ отидоха да ръководят процеса по сливането на трезорите.

Изпращаме годината с рекордно малко български трезори – Общинска и Насърчителна. За втората се чака правителството да се наумува дали и как да я превърне в банка за развитие, както е в ЕС. Решението вероятно ще бъде взето непосредствено след Нова година, тъй като Съветът за икономическо и социално развитие вече е одобрил проекта.

Общинска банка обаче почти през цялата година беше в окото на циклона. Тя ту се разпродаваше на минутата, ту й се запорираха операциите и сметките, ту се обявяваха акционерите й за нелегитимни. Всичко зависеше от моментното настроение на общинските съветници и от конкретната поръчка от страна на техните политически надзорници.

И през изминалата година продължиха да се точат делата за фалиралите банки отпреди 10 години. Само че 2006-а ще се запомни като годината на оправдателните присъди над техните шефове. Като невинни напуснаха храма на Темида бившите шефове на фалиралите ТСБанк, Балканбанк и Минералбанк. Очаква се и останалите дела, точили се дълги години, да свършат по този начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *