Роналдо вдигна акциите на Ювентус с 25% за три дни

Капитализацията на италианския футболен клуб „Ювентус“ за последните три работни дни скочи с почти една четвърт благодарение на победата на „старата госпожа“ от Торино над мадридския „Атлетико“ миналия вторник, 12 март, вечерта.Роналдо вдигна акциите на Ювентус с 25% за три дни.

Резултат с изображение за ronaldo

Пазарни наблюдатели на фондовата борса в Милано отбелязват, че възходът на италианския пазар на акции през последните три дни на миналата седмица се дължи до голяма степен на еуфорията около победата на „Ювентус“, което за малко отклони вниманието на пазарните участници от вътрешните политически и икономически проблеми. На другия ден след победата, 13 март, акциите на „Ювентус“ скочиха с 15%.

В петък книжата на отбора от Торино се повишиха до обяд с 3.9% и спаднаха до +2.7% в края на сесията, а общо за трите дни (13-15 март) акциите поскъпнаха с 24.8%, а пазарната стойност на футболния клуб се повиши до 1.48 млрд. евро. Това е седмичен рекорд от началото на 2019 година.

Как се стигна до пазарния бум

Жребият отреди „Ювентус“ да се срещне с холандския „Аякс“, първите четвъртфинални срещи ще се играят на 9 и 10 април, а реваншите на 16 и 17 април. До тогава най-вероятно акциите на „старата госпожа“ ще продължат да поскъпват, тъй като според спортни наблюдатели футболният клуб от Амстердам може да бъде преодолян.

Във вторник вечерта, 12 март, „Ювентус“ победи мадридския „Атлетико“ след хет-трика на португалската футболна супер звезда Кристиано Роналдо, пращайки отбора от Торино на следващата фаза от най-престижния клубен футболен турнир. Само участието на четвъртфиналите от надпреварата осигурява на „бианконерите“ 10 млн. евро само от наградния фонд на УЕФА, без продадените билети за мачовете и клубните сувенири, информира infostock.bg.

Премиите

„Мисля, че „Ювентус“ ще продължи напред и ще преодолее Аякс“, прогнозира анализаторът на базираната в Милано Banca IMI SpA Алберто Франчезе. На следващата фаза – полуфинал, премията се вдига на 12 млн. евро, а финалистите получават по 19 млн. евро. Така шампионът в турнира може да прибере максимум 57.2 милиона евро от наградния фонд на УЕФА, без да бъдат изчислявани т. нар. маркетингови приходи (билети, сувенири, телевизионни права).

Според, Франчезе, ефектът „Роналдо“ ще бъде огромен не само за „Ювентус“, но и за италианския футбол. Продажбата на билетите и телевизионните права за Калчото ще достигнат много високи стойности. „За Серия А ще се говори всеки ден, наравно с „Реал“ и „Барса“ и английския футбол“. Така дълго чаканото завръщане на славата на италианското първенство сред четирите най-силни в Европа (английското, испанското и френското, като влезе на мястото на германското – бел. авт.) ще се дължи на Роналдо“, уточнява банковият анализатор. И с основание, защото за пръв път от 13 години до финалната осмица не достигна нито един германски отбор.

Другите четвъртфинални двойки са: „Ливерпул“ (Англия) – „Порто“ (Португалия), „Тотнъм“ – „Манчестър Сити“ (двата от Англия) и „Барселона“ (Испания) – „Манчестър Юнайтед“ (Англия).

Задава се нов скандал с Роналдо

Сред съкрушителната победа над „Атлетико“, в света на футбола се говори отново само със суперлативи за Роналдо, който досега е вдигал пет пъти купата с големите уши (на Шампионската лига). Ако това се случи отново, той ще стане едноличен лидер. И още един рекорд. След хеттрика на 12 март Кристиано вече има 124 гола в 160 мача в Шампионската лига.

Още незабравените скандали с неплатените данъци и обвиненията на американка за изнасилване, след еуфорията от миналия вторник вечерта, се задава нов скандал около Кристиано Роналдо.

Ден след като загуби, спортните вестници в Мадрид написаха, че ръководството на „Атлетико“ ще подаде жалба в УЕФА срещу звездата на „бианконерите“, заради неприличния му жест след изпълнената дузпа (третия гол). Той насочи двете си ръце към гениталиите си, подобно на треньора на „Атлетико“ Диего Симеоне, който се хвана за гениталиите си след победата над „Ювентус“ с 2:0 в първия мач.

За този жест срещу аржентинеца УЕФА започна дисциплинарно разследване, от което последва парична глоба. Испанският спортен вестник „Стампа“ видя съществена разлика между двата жеста. Докато на Симеоне бил пред фенове на собствения му тим, този на Роналдо бил пред фенове на съперника. Ако от УЕФА решат да санкционират португалеца, може да му бъде наложена глоба или лишаване от състезателни права от един до три мача, което може да го лиши от участие в следващата фаза от Шампионската лига.

Подобни жестове УЕФА санкционира, като последният е срещу 19-годишният Тино Блаш Лауш от „Хайдук“, който изкопира жеста на Роналдо, след като отбеляза един от головете за победата с 3:1 над „Хърватски Драговоляц“ от младежката лига на Хърватия на 14 март. Той получи червен картон и беше изгонен.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *