Роснефт купува нови активи в Черно море

Черноморнефтегаз притежава четири лиценза за нефтодобив в шелфа на Черно и Азовско море. Според експертите, стойността на сделката може да достигне 200 до 400 млн. долара.
Роснефт още от 2003 г. иска да влезе разшири бизнеса си с активите на „Черномор“, но по една или друга причина не успява. От своя страна Лисин на няколко пъти е предлагал на държавната компания партньорство, тъй като по закон само държавни фирми могат да дълбаят на шелфа – но то е отклонявано.
По информация на бизнес вестника, потвърдена с половин уста и от Роснефт, сега има реална вероятност още в началото на есента сделката по прехвърлянето да се осъществи. Формално Роснефт държи 0.11% от „Черноморнефтегаз“, а останалите 99.89% са в кипърската офшорка GRT Investments Ltd.
Роснефт досега е отклонявала предложенията за нефтодобив в Черно море с високи „политически и геологически рискове“, както и ангажираността по асимилиране на активите на изпадналата в немилост корпорация на Ходорковски ЮКОС.
Компанията Черноморнефтегаз е създадена през 1998 г., а през 2002 г. получава лицензи за проучване в два участъка на Черно и два на Азовско море. През 2012 г. срокът на лицензите изтича. Проведените сеизмични проучвания говорят, че в участъците в Черно море се съдържат 150 – 300 млн. тона петролен еквивалент /около 1.2 – 2.5 млрд. барела/, а в Азовско 50 – 100 млн. т.
Известно е, че Роснефт иска да заздрави позициите си в Черно море. Досега държавната корпорация не осъществява добив, макар да има право в три участъка в руската акватория. За първия, Вал Шатский, през юли 2010 г. е поканена да участва и американската корпорация Chevron. Но сеизмичните проучвания не са се харесали на американците и те са подложили под съмнение наличието на търговски запаси в Черно море.
Новите претенденти за партньорство с руснаците са Exxon Mobil, с които Роснефт вече подписа меморандум за съвместното усвояване на седловината Туапсе в Черно море. Exxon Mobil ще притежава 33% от акциите в проекта и се очаква да вложи 1 млрд. долара.
Руските петролни интереси в Черно море са стратегически, т.е. не се правят само с намерение за реален добив, счита анализатор. Всеки един сондаж ще струва 30 – 50 млн. долара и ако „Черноморнефтегаз“ има вече закупено сондажно оборудване, може да получи и до 400 млн. долара за активите си.
Добивът на нефт в Черно море се счита за много сложен заради голямата дълбочина и Роснефт вероятно ще потърси чуждестранен партньор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *