Роуминг съвети за летните отпуски

Новите тарифи влезнаха в сила от 1 юли 2012 г., а тенденцията е постоянно да намаляват цените на роуминга услугите в ЕС до пълното им изравняване спрямо местните тарифи, което се предвижда за 2015 г.
 
Благодарение на това се очертава това да е първото лято, в което европейци ще говорят на по-ниски цени по време на почивките си в чужбина.
Какъв е отговорът на мобилните оператори? Тъй като ЕС определи тавана на цените за роуминг и операторите няма как да го надвишават, започнаха да предлагат планове с включени минути за разговори (входящи и изходящи) в роуминг, като цената на минута излиза дори по-изгодно от определения максимум.
Тук обаче се крие уловката, че ако не изхарчим тези минути, било то под формата на изходящи или входящи разговори, мобилните оператори не връщат парите. При повече говорене пък, след изтичане на минутите от този план, автоматично се преминава на обичайния, което обикновено не е изгодно. Така или иначе това са стандартни трикове след въвеждането на ценови таван.
Новите правила отвориха пазар и за нови участници в предлагането на услуги за по-изгодни разговори в роуминг. Такива компании съществуват отдавна в ЕС, а хубавата новина е, че вече и в България можем да се похвалим с това, че при пътуване не сме задължени да ползваме услугите на обичайния ни мобилен оператор.
Всеки ще може сам да избира цените, на които да говори, когато е в чужбина. И ако за европейския съюз тавана за изходящи разговори е 0,68 лв., извън границите на ЕС никой не регулира цените и те скачат до 5-6 лева за минута при мобилните оператори. В такъв случай си струва да се замислим дали да не се възползваме от услугите на въпросните компании.
Така с предплатена роуминг сим карта например за 1 минута разговор от Турция може да спестите до 5,34 лв. от обичайните си разходи за роуминг, коментират от Simpatik.bg.
А ето и още няколко полезни съвети, които ще намалят разходите ви за роуминг:
• Внимавайте, когато говорите в близост до граница на Европейския съюз! Ако телефонът ви прихване мрежа на държава, която не е член на ЕС, може неволно да завишите сметката си и то значително.
• Когато сте в роуминг, смартфонът ви може да допринесе за сериозна сметка. Дори и да не ползвате никакви приложения, той постоянно обновява, тегли данни и т.н. Най-добре изключете ръчно всички опции за мобилен интернет.
• В много случай, ако проведете кратък разговор в роуминг, ви излиза значително по-евтино, отколкото да пускате sms-и.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *