Румен Петков: Война на институциите! Дянков е недоразумение

/*
window.addEvent(‘domready’, function(){
accordionMenu(
„accordionMenu“, // Menu Tag ID (this id is assigned to menu parent ul tag)
„“, //path to image used to expand menu item
„“, //path to image used to collapse menu item
{duration:400, transition:Fx.Transitions.Quart.easeOut}, // (optional argument) custom accordion options to override defaults, use null if you want to set next argument without changing this
200, // (optional argument) hover delay in milliseconds over „parent menu item“ to open its sublevels, default is 200
1 // (optional argument) enable/disable opening of submenus on hovering
);

}); */

София /КРОСС/ „Не става дума са сблъсък между президента и това недоразумение Дянков. Става дума за война между институциите!“. Така категорично бившият вътрешен министър Румен Петков коментира пред PRO.BG разразилия се преди седмица скандал между президента Георги Първанов и финансовия министър Симеон Дянков. Според депутата от левицата, истинската цел на този скандал и да бъде изместен фокусът на общественото внимание от основните проблеми на страната: вдигането на здравноосигурителната вноска, несъгласието на държавните служители с предложението на Симеон Дянков – сами да си плащат вноската. „Подменяме темата като цяло, от което губят всички“, подчерта Румен Петков. В същото време той е категоричен, че днес сме свидетели на „двоен стандарт“, който прилагат управляващите. „Защо стенограмите на бившия МС бяха извадени? Някой питал ли ни е? Това не е сефте. „Когато ние го правим – е добре, когато друго прави – има проблем. Това е двоен стандарт“, категоричен беше Петков. В същото време той е убеден, че президент и премиер „могат да намерят ефективната стъпка и тази спекулация „Животът почва с нас“ ще отшуми“.

Бившият вътрешен министър смята, че е нормално финансист номер 1 да се извини, както го посъветва самият президент. „Естествено, че трябва да се извини! Трябва да се извини на 7-8 милиона граждани. Дянков не само, че е лъжец, той клевети хората с усещането си за недосегаемост и самодостатъчност. Факт е, че управляващите сринаха акцизите, удариха пушачите, заради което се сринаха и постъпленията в бюджета. Тук има некомпетентност, неподготвеност!“, категоричен беше Румен Петков. Той подчерта, че няма уважаваща се държава, в която да не се водят стенограми при официални разговори. „Аз не мога да знам какви разговори са водени с „Газпром“ и Путин при българския президент, но според мен са водени разговори, които са в интерес на българските граждани – за ефективната реализация на „Набуко“, на АЕЦ „Белене“ и т.н. – все неща, за които Първанов публично е говорил. А какво очакват СДС от стенограмите на тези разговори, не мога да кажа. Защо са се вторачили в тях, Бог знае, а може и той да не знае“, каза Петков.
Освен това той е убеден, че „президентът Първанов непременно цели да е точно обратното на Бойко Борисов“.
И още: „Президентът няма да се откаже от намерението си. Той е сговорчив и волеви човек. Но не самоцелна воля – неговата воля е подчинена на интересите на гражданите на България“, подчерта Румен Петков.
По повод операция „Октопод“, бившият вътрешен министър заяви, че резултатът е „5:2 в полза на Октопода – от 5-ма арестувани, само двама останаха в ареста“. „Без да превръщаме в медиен сериал, по време на спецоперация преди време арестувахме 17 души, които всичките и в момента са в затвора. МВР събра надлежните доказателства, с които много хора трябва да се гордеят, но не го превърнахме в медиен сериал“, категоричен беше Румен Петков.
Депутатът от БСП отново припомни, че е завел дело за клевета срещу финансовия министър Симеон Дянков. „То всеки, който го съди, ще успее да го осъди. Много пъти съм казвал: Дянков е радост за моите социалистически очи! Ние от БСП трябва да му даваме възможност за изяви по 4 пъти дневно. Но за съжаление той е вреден за държавата. Такива граждани нямат място в управлението на страната. И колкото по-дълго стои в ГЕРБ, толкова по-зле за самата ГЕРБ“, допълни бившият вътрешен министър Румен Петков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *