Румъния и МВФ преговарят за нов заем

Мисията на Международния валутен фонд (МВФ), водена от Андреа Шехтер, започна преговори с румънското правителство за подписване на споразумение за предоставяне на нов заем.

„Експертите на МВФ ще проверят възможните рискове, свързани със сключването на следващия договор. На първо място ще бъдат обсъдени темите с развитието на националната икономика, както и възможността за по-нататъшни реформи“, заявиха от румънското правителство. Разговорите се очаква да продължат до 10 февруари.

Миналата година преговорите на МВФ и румънските власти не бяха лесни. Представителите на Фонда поискаха от правителството на Виктор Понта да предприеме редица мерки, включително да намали разходите за общото икономическо възстановяване.

По-специално, на ръководителят на мисията Шехтер се обяви срещу плановете на правителството да намали данъците, за да стимулира икономическия растеж. Тя е на мнение, че тези мерки не създават основна предпоставка за преодоляване на кризата, не стимулират вътрешното търсене, което продължава да бъде слабо, а страната с 20 милиона население все още е зависима от износа.

Срокът на сега действащия меморандум, според чиито условия МВФ може да предостави на Румъния 4 милиарда долара, изтича в края на 2015 г.

През 2010 г. МВФ, ЕС и други чуждестранни кредитори са предоставили на Румъния заеми на обща стойност 20 милиарда евро, но настояха правителството драстично намали социалните разходи, да повиши данъците, да извърши мащабна приватизация в енергетиката, минното дело, химически и други индустрии.

Препоръчителната политика на кредиторите за „затягане на коланите“ предизвика масови протести.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *