Румънците вече са доста по-богати от нас

България заема последната позиция сред държавите от ЕС по два основни показателя – фактическото индивидуално потребление (ФИП) и Брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, измерени през стандарта на покупателната способност (СПС).

Резултат с изображение за румъния

Фактическото индивидуално потребление (ФИП) измерва материалното благосъстояние на домакинствата. Данните, публикувани от европейската статистическа служба Евростат, сочат, че ФИП на човек от населението, изразено в стандарти на покупателната способност, варира в страните от ЕС от 53 до 132%.

Най-високо ФИП на човек от населението се отчита в Люксембург, където показателят е с 32% по-висок от средното за ЕС ниво, докато най-ниско е в България – 54% от средното за общността, информира profit.bg.

Според Евростат, не Румъния, а Унгария и Хърватия заемат предпоследните места с 62% средно ФИП от това на ЕС, докато северните ни съседи вече са далеч напред с показател от 68, колкото е това съотношение и при Латвия.

Пред тях са Естония (73%), Словакия, Полша и Гърция (с по 76%), Словения (77%) и Малта (78%).

Португалия и Чехия се нареждат в средата на класацията с по 82%, изпреварени от Литва, Испания, Кипър, Ирландия и Италия.

Кои са държавите, в които фактическото индувидуално потребление е по-високо от средното за ЕС?

Както и преди година, данните за 2017 г. сочат, че общо 10 от 28-те членки имат между 8 и 32% по-високо благосъстояние.

Най-високо, както споменахме по-горе, е нивото на ФИП в Люксембург (32% над средното), следват Германия с 22% и Австрия (17 на сто). Единствено в Дания (14%) от топ 10 обаче се отчита ръст спрямо година по-рано.

В челото са още Белгия, Финландия, Холандия, Швеция и Франция.

БВП на глава от населението

Показателят БВП на глава от населението, измерен през стандарта на покупателната способност, също показва доста съществени разлики в различните членки от ЕС.

Той варира от 253% в Люксембург до 49% в България. Пред нас с 62 и 63% са Хърватия и Румъния, както и Латвия и Унгария с 67 и 68%.

В челото са още Ирландия (181%) Холандия и Дания (128%), Австрия (127%) и Германия (124%).

Припомняме, че БВП е основният измерител на икономическата активност в отделната държава.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *