Русия, Азербайджан и Иран се договориха за общ транспортен коридор и мерки срещу тероризма

Русия, Азербайджан и Иран се споразумяха за транспортния коридор „Север-Юг“ и за съвместни мерки за борба с тероризма и обмен на информация в тази област.
„Страните категорично осъждат тероризма във всичките му проявления. Те изтъкват важността на двустранните и тристранните консултации за обмен на мнения за развитие на обстановката и разработване на мерки за ефективно противодействие на тероризма“, се казва в подписана от президентите на трите държави декларация след преговори в Баку.
Те призоваха международната общност да обедини усилията си за ефективна борба с тероризма, транснационалната престъпност, трафика на наркотици, търговията с хора и престъпленията в областта на информационно-комуникационните технологии, като главна роля в този процес се отдава на ООН.
Руският президент Владимир Путин предложи да се активизира обменът на информация между Русия, Иран и Азербайджан за дейността на терористичните организации.
Лидерите на трите страни обсъдиха нов транспортен коридор и други икономически проекти в района на Каспийско море, отбелязва Асошиейтед прес.
Очаква се бъдеща железопътна връзка между Иран и Азербайджан да стане част от транспортен коридор от Индия до руския град Санкт Петербург, осигурявайки по-бърза и по-евтина алтернатива на съществуващите морски маршрути.
„Транспортният коридор Север-Юг би бил доста ефективен“, каза азербайджанският президент Илхам Алиев. По думите му вече е започнало строителството за свързване на железопътните линии на Иран и Азербайджан.
Преди тристранните преговори Путин се срещна отделно с Алиев и иранския президент Хасан Рохани. Руският лидер приветства многостранното сътрудничество с Иран и процъфтяващите икономически връзки с Азербайджан.
Това беше първата подобна среща между трите страни. Техните лидери заявиха, че новият формат би трябвало да помогне за подобряване на връзките. Рохани предложи да бъде домакин на следващата подобна среща.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *