Русия е готова за замразяване на петролния добив

Русия е готова да се присъедини към решение за замразяване или намаляване на добива на петрол, което е необходимо за запазване на стабилността на петролния пазар. Това заяви днес руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС, на Световния енергиен конгрес в Истанбул.
При създалата се ситуация считаме, че замразяването или дори намаляването на петролния добив е, изглежда, единственото правилно решение за запазване на устойчивостта на цялата световна енергетика, каза руският държавен глава. По думите му по този начин ще бъде ускорено възстановяването на пазарния баланс.
Русия е готова да се присъедини към съвместните мерки за ограничаване на добива и призоваваме към това и другите износителки на петрол, подчерта Путин. Той подкрепи  неотдавнашната инициатива на картела за ограничаване на  производството и изрази надежда на заседанието на ОПЕК през ноември „тази идея да се въплъти в конкретни договорености“.
Руският петролен добив скочи с близо 4 на сто през септември спрямо август до 11,11 млн. барела дневно, което бе нов рекорд за периода след края на СССР, припомня Ройтерс.

Засега най-яростен противник за ограничаване на петролното производство се явява Иран. Аргументите на Техеран са, че поради няколкогодишните санкции срещу страната поради нейната ядрена програма страната загуби много от пазарите си, на които сега се настаниха Саудитска Арабия и други страни от Залива. Сега Иран настоява за връщане на онези количества добив от преди санкциите и да запази нивата от тогава, за да възвърне пазарните си позиции на водещ производител.

Засега все още Венецуела е номер 1 при петродържавите с държавен резерв от нефт: 297,7 милиарда барела. Обаче латиноамеркинската страна все още остава изцяло зависима от продажбите си на петрол. 96% процента от печалбите от износ на южноамериканската страна идват от износа на черно злато, който се равнява на 40% от държавните приходи и 11% от БВП на страната.

Спадът в цената на горивата се отрази катастрофално върху венецуелската икономика. Сега страната се опитва да намери партьори извън ОПЕК, с надеждата за стабилизиране на цената на петрола и намиране на нови пазари. Огрпаничените енергийни възможности на страната пролича и това лято, като поради засушаване най-големият язовир в страната падна далеч под дебита си и вецовете работеха при санитарен режим, което пък доведе до режим на енергийната система на страната.

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *