Русия и Саудитска Арабия прекратяват петролната война

Русия и Саудитска Арабия са се споразумели да съкратят добивите на петрол, за да спрат поевтиняването на суровината на световните пазари. Това предаде ТАСС, като се позова на източник, който участва в започналите вчера и продължаващи и в момента преговори във формата ОПЕК+.Русия и Саудитска Арабия прекратяват петролната война.

Руско-Саудитската петролна война - как се стигна дотук и какво ...

В преговорите по телеконферентна връзка участват министрите на енергетиката от 14 членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) плюс колегите им от още десет държави производителки, сред които и Русия. Подготвеното проектоспоразумение предвижда всяка страна да намали добивите си през май и юни с 23%, което да доведе до общо съкращаване с 10 милиона барела дневно. За Русия и Саудитска Арабия това означава намаляване с по 2.5 милиона барела от сегашните 11 до 8.5 през следващите два месеца, информира iconomist.bg.

САЩ ще доставят още повече петрол на пазара, на който вече има ...

Сегашния срив в цената на петрола започна, след като на 6 март Москва не прие предложението на Рияд за допълнително съкращаване на добивите. Това провокира саудитски отговор, който се изради в увеличаване на производството на фона на свитото потребление заради коронавирусната инфекция и доведе до рязко поевтиняване на петрола. Така създалата се ситуация се оказа неизгодна и за Русия, и за Саудитска Арабия, което наложи търсенето на компромисно решение за регулиране на пазара.Русия и Саудитска Арабия прекратяват петролната война.

Ниските цени на петрола подклаждат войни, предупреждават експерти

Същевременно на политическо ниво президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп и кралят на Саудитска Арабия Салман обсъдиха по телефона ситуацията на петролния пазар и подготвяното в рамките на ОПЕК+ споразумение за съкращаване на добивите, съобщи Кремъл. Те са потвърдили готовността си да работят заедно за стабилизирането на глобалната търговия с петрол и минимизиране на негативното влияние на колебанията в котировките на петрола върху световната икономика. Темата ще бъде обсъдена и на днешната видеоконференция на енергийните министри на страните от Г20.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *