Русия: Няма предложение за преструктуриране на дълга на Киев

Руското министерство на финансите не е получавало официално предложение от Украйна за преструктуриране на дълга й.Това заяви пред ТАСС руският заместник-министър на финансите Сергей Сторчак, цитиран от БТА. Той допълни, че руските власти нееднократно са заявявали, че Русия не участва в тази дългова операция.

По-рано днес Блумбърг цитира украинския министър на финансите Наталия Яреско, чеУкрайна предлага на Русия да се съгласи да отпише 20 процента от задължениятана Киев по кредита от 3 милиарда долара. Тя обяви, че Киев е успял да се споразумее с основните си кредитори за отписване на 20 процента от украинския дълги че предлага и на Москва аналогични условия за преструктуриране на кредита.

Руският министър на финансите Антон Силуанов /на снимката/ коментира за пореден път пред Блумбърг, чеРусия не възнамерява да участвав тази програма за преструктуриране.Финансовите власти на Украйна от своя страна нееднократно са заявявали, че смятат кредита от Русия за търговски и затова настояват за преструктурирането му. Москва смята дълга за държавен и настоява за пълното му погасяване.

В Киев украинският премиер Арсений Яценюк изтъкна на правителствено заседание, че Киев е постигнал споразумение с кредиторите и няма да има дефолт на Украйна.Украйна няма да третира Русия различно от другите си кредитори по отношение на преструктурирането на дълга, допълни Яценюк, цитиран от Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *