Русия потвърди партньорство за техническия панаир в Пловдив

Русия ще бъде страна партньор на Международния технически панаир, потвърди официално руското правителство. Потвърждението е получено в Международен панаир Пловдив, който е организатор на деловия форум.Русия потвърди партньорство за техническия панаир в Пловдив.

Русия ще покаже иновативни технологии и продукти на Международния технически панаир тази година (снимка: Международен панаир Пловдив)

В последните месеци се състояха поредица срещи на високо държавно ниво с цел активизиране на икономическите отношения между двете държави. Стокообменът между тях възлиза на около 3,5 милиарда долара през миналата година. Над 3,3 млрд. долара са руските инвестиции в България, а българските в Русия – повече от 87 млн. долара, съобщиха от Панаира.

Русия е на четвърто място сред търговските партньори на Европейския съюз, като стокооборотът нараства, а това ще се отрази позитивно и на обмена с България, според икономистите. Националният статистически институт вече отчете ръст от 6,8% на българския износ за Русия и от 28,1% на вноса у нас през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата, информира technews.bg.

На фона на тази благоприятна тенденция се очаква представянето на Руската федерация като страна партньор на Есенния панаир в Пловдив да доведе до реални стъпки в областта на търговията, инвестициите, технологиите и високотехнологичните продукти.

По традиция руски компании, университети и научни институти показват на изложението разработки, които предизвикват голям интерес сред специалистите. Това дава начало на много съвместни проекти, както стана при предишното почетно участие през 2011 г. – тогава бяха показани иновации в нанотехнологиите, оптиката, информационните технологии, енергетиката и екологията, започнаха преговори и за създаване на смесени предприятия у нас.

Международният технически панаир ще се проведе от 23 до 28 септември с участието на близо 700 изложители от цял свят в секторите на строителството, електротехниката, електрониката, машиностроенето, роботиката, автоматизацията, информационните и дигиталните технологии, енергетиката, екологията, химическата промишленост, автомобилната индустрия и транспорта.

Очакват се също официални участия от Беларус, Северна Македония, Сирия и други страни, а също – на Българо-скандинавската търговска камара, обединяваща фирми от България, Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *