Русия ще инвестира $6 млрд. във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че Русия ще инвестира 6 милиарда долара във венецуелската петролна и минна промишленост, предаде Франс прес.

Резултат с изображение за венецуела

„Получихме гаранции за инвестиция в петролния сектор за над 5 милиарда долара и за договори превишаващи един милиард долара“, свързани с минното дело, съобщи Мадуро.

Той каза още, че Русия ще достави на Венецуела 600 000 тона пшеница, допълва ТАСС. Русия освен това ще извършва поддръжка и техническо обслужване и ремонт на оръжейните системи на Венецуела.

Венецуела все повече се доближава до повратната точка за икономиката си. Критици на управлението на държавния глава обясняват, че демокрацията в страната е пред колапс, информира economynews.bg.

Нарастващите проблеми сблъскват гражданите с криза на хранителните продукти, недостиг на лекарствата и висока инфлация.

Ето и кои са четирите основни причини, представени от CNN Money, поради които страната се превърна в най-лошата икономика.

Икономическа криза – три години в рецесия

Във Венецуела тече процес на рецесия вече трета година. Нейната икономика се очаква да се свие с 10 процента през тази година според Международния валутен фонд. Институцията прогнозира периодът на рецесия във Венецуела да продължи до 2019 година.

Валутата в страната е понижила стойностите си. Преди две години един долар се равняваше на 100 венецуелски боливара. Днес един долар вече стана 1262 боливара.

„Счупеният“ двигател на Венецуела – петролът

Нещата в сферата се обърнаха, след като цените на петрола тръгнаха надолу от 2014 година. Венецуела има най-големите резерви от черно злато в света. Петролът осигурява 95 на сто от приходите в страната чрез износ.

Държавата обаче прахоса възможностите да инвестира в своите петролни находища, когато времената бяха добри. Тъй като страната пренебрегва поддържането на петролни съоръжения, производството е спаднало до 13-годишно дъно.

Нарастващите цени на храните

Недостигът на хранителни продукти във Венецуела достигна изключително тежки стойности през тази година. Жителите на държавата преживяваха седмици без основни стоки като мляко, яйца, брашно и сапун.

През първата половина на 2016 г. вносът на хранителни стоки се е стопил с близо 50 процента спрямо същия период на миналата година.

Едва наскоро храните се върнаха към рафтовете по магазините. Въпреки това сумите за продуктите са толкова високи, че е трудно за венецуелци да си ги позволят, информира news.bg.

Недостиг на пари и злато

Венецуела върви към изчерпване на парите в хазната. Страната не разполага с достатъчно средства, за да плаща сметките, които дължи.

Всъщност държавата дължи 15 милиарда долара до края на 2017 година, докато Централната банка пази 11.8 милиарда долара в резерви, повечето от които са под формата на злато.

Китай доскоро заемаше милиарди долари за спасяването на страната. Но дори и азиатската държава спря парите на латиноамериканския си съюзник.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *