Руската икономика остава в рецесия

Икономиката на Русия продължава да губи почва под краката си и през октомври, като брутният вътрешен продукт се сви с 0,7% на годишна база на фона на продължаващо влошаване на ключови двигатели за растежа в лицето на инвестиционната активност и на потребителските разходи, показват данни на Федерална статистика на страната.

 

След солиден осреднен икономически растеж от около 7 на сто през първите години на новото хилядолетие, през 2015-а година БВП на Русия се понижи с 3,7% и продължи да се свива през настоящата година поради ниските петролни цени и наложените от Запада санкции.

Официалните власти в страната очакват икономическото възстановяване да стартира скоро, но мнозина икономисти и анализатори предупреждават, че по-слабото потребителско търсене и падащите капиталови инвестиции ще ограничат този процес.

Потвърждение за това са сякаш днешни данни на руската федерална статистика, според които капиталовите инвестиции в страната се понижават през октомври с 2,3% спрямо година по-рано, докато продажбите на дребно – основен измерител за вътрешното потребление – спадат с 4,4% на годишна база, въпреки че нарастват спрямо септември с 0,7 на сто.

В същото време реалният разполагаем доход на руските домакинства се понижи през октомври на годишна база с цели 5,9 на сто, докато нивото на безработица нараства до 5,4% от 5,2% през септември.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *