Руската икономика с ръст от 0.8%

Ръстът на руската икономика през второто тримесечие на 2019 г. нараства с 0.8% на годишна база, показват данни от доклада на Министерство наикономика на Русия „Картина на стопанската дейност“ за юли 2019 г., съобщава руското икономическо издание „Комерсант“.

Резултат с изображение за русия икономика

Ускоряването на растежа на БВП на Русия се извърши на фона на ръст от 0.5% на годишна база през първото тримесечие, който заедно с показателите за второто тримесечие позволи на икономиката да нарасне с 0.8% на годишна база през първата половина на годината.

През юни темпът на растеж на БВП, според Министерството на икономиката възлиза на 0.7% от година на година, след 0.1% на годишна база през май, информира economynews.bg/.
Основният принос за подобряване на динамиката на БВП през юни спрямо предходния месец се дължи на ускореното нарастване на промишленото производство – до 3.3% на годишна база, след 0.9% на годишна база през май. В същото време приносът за растежа на БВП през второто тримесечие на редица основни отрасли (търговия, строителство, транспорт) беше почти нулев.

В своя доклад Министерството на икономиката също отбелязва рязко забавяне на инфлацията. Така темпът на нарастване на потребителските цени към 15 юли се понижи до 4.5% на годишна база в сравнение с мартския връх от 5.3% на годишна база.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *