Руската централна банка купила злато за 1 млрд долара

Министерството на финансите на Русия е продало 30 метрични тона злато на Руската централна банка (РЦБ) за 1 милиард долара. Парите щели да бъдат използвани в бюджета за облекчаване на последиците от кризата.
Това съобщил представител на министерството, цитиран от Асошиейтед прес.
Средствата леко свиват дефицита на Русия, за които се твърди, че е около 7,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) тази година.
Централната банка е единственият държавен орган, на който е възложено да се намесва във външната търговия със суровини и валути.
Тази сделка е първата мащабна продажба на злато от хазната на Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. на фона на най-тежката за страната финансова криза през последното десетилетие.
През октомври финансовият министър Алексей Кудрин заяви, че Русия обмисля да продаде злато на световните пазари, за да спечели от високите цени на благородния метал, тъй като правителството е изправено пред първия бюджетен дефицит от едно десетилетие, припомнят световните информационни агенции.
Говорител на министерството на финансите, пожелал анонимност, съобщи, че сделката е била сключена миналата седмица, а представители на банката твърдят, че нямат информация по случая.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *