Руснаците бягат от рублата, купуват евро и йени

От февруари доминиращата тема е конфликтът между Украйна и Русия, който доведе до присъединяването на Крим от Русия. В основният сценарий на Райфайзен Рисърч не се очакват руски териториални претенции в източна Украйна и ескалация с военни средства или тежко икономическо ембарго между ЕС, САЩ и Русия.
Но все пак, само повишеното напрежение и жлъчното отношение между Москва и Киев са достатъчни, за да направят негативните последици за двете икономики и техните финансови пазари още по-лоши. Например, наскоро анализаторите на Райфайзен Рисърч понижиха прогнозата за БВП за 2014 г. на Русия от 1.7% на 1%, като намалиха и прогнозата за 2015 год. Радикалното преструктуриране в Украйна вероятно ще доведе до масивен спад на БВП от 3 – 7% през 2014 г.
Московската фондова борса ще бъде изложена на малко по-високи рискове през следващото тримесечие, поради геополитическото напрежение.
Геополитическото напрежение вече доведе до значителни изходящи потоци на капитали от двете страни, участващи в кризата. След избухването на открития конфликт руснаците ограничиха спестяванията си в рубли и щатски долари и ги обърнаха в евро, йени и швейцарски франкове. Руската централна банка реагира на по-бързия темп на обезценяване на рублата от есента на 2013 г. със скромна интервенция на валутния пазар и постепенно разширяване на валутната кошница (55 % USD/45 % EUR) и едно значително увеличение на основния лихвен процент. За разлика от това Украинската централна банка трябваше да предприеме по-рестриктивни административни мерки, за да запази контрола върху обезценяването на UAH, въпреки интервенции си.
“Смятаме, че рублата ще остане слаба (около 37.2 спрямо USD) до юни, което ще бъде последвано от противомярка. Паритета на UAH/USD трябва да се установи между 10.5 и 11.5 в средносрочен план. Ние също така предвиждаме слабо възстановяване на PLN и CZK до края на годината,” е мнението на анализаторите от Райфайзен рисърч за ефекта на настоящото геополитическо напрежение върху паричната политика и валутните курсове.
Доходността се увеличи рязко в Русия (временно над 9 на сто за 10-годишните държавни ценни книжа), което отразява скептицизма на инвеститорите относно политическата и икономическа надеждност на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *