Руснаци започват в Париж най-високите сгради в Европа

Проектът Hermitage Plaza Towers се оценява на около 2 милиарда евро и ще се издига в парижкия район „Дефанс“ ( La Défense). Небостъргачите с височина 320 метра ще надминат кулата Shard в Лондон, които се довършват в момента.
Емин Искендеров – главният изпълнителен директор на Hermitage Group, съобщи новината в петък. По думите му разрешението от френските власти за планиране и строителство означава, че още през март започват работа на терена.  Очаква се самото строителство да започне в края на 2012г. или началото на 2013г., а имотите на кулите-близнаци да бъдат предложени на пазара догодина, т.е. достатъчно време преди завършването им през 2017г.

Около 700 милиона евро ще дойдат под формата на банков заем от четири банки и лихва от 6.5%. С 300 милиона евро ще се включи самата Hermitage Group. Останалият 1 милиард се очаква да бъдат събрани от продажбите на офиси и апартаменти в сградите.
Искендеров посочи в петък, че групата ще си запази собствеността над 50 000 кв. м търговски площи и 5-звездния хотел в Hermitage Plaza Towers, за който през май ще бъде обявено името на оператора. Той твърди, че около 4000 души и фирми вече са заявили интерес към 543-те луксозни и обслужвани от собственика на сградите апартаменти.
Първоначалният вариант за двоен небостъргач (той приличаше на огромно Н като първата буква от Hermitage) бе на френския архитект Жак Ферие. Между него и инвеститорите обаче възникна спор и те обявиха нов конкурс.
Автор на сегашния проект за Hermitage Plaza е британското бюро на Норман Фостър (Foster and Partners), коeто го изработи преди срива на имотния сектор в Париж през 2008г. Цените на пазара се възстановиха през последните години, но още са под пика от 2007г., посочва „Уолстрийт джърнъл“.
 

Искендеров обаче е убеден, че като предлагат първия за бизнес района „Дефанс“ комплекс със смесено предназначение, ще привлекат достатъчно купувачи. „Цените на луксозните апартаменти в Париж се повишиха с 40% (след срива), а освен това имаме няколко оферти за 230-стайния хотел.“
Минималната цена, на която от Hermitage Group планират да започнат да предлагат жилищата след около година на минимална цена €12 000  за квадратен метър. Понеже цените за тази категория имоти във френската столица се движат в широките рамки 10-35 хиляди евро за квадрат, инвеститорите очакват да продават над въпросните 12 000 евро.
Искендеров твърди още, че през това лято може да обяви голям купувач на офис площи в комплекса и че е основал компанията Hermitage Asset Management, с която да помогне на инвеститори от Русия и Близкия изток да си купуват имоти в Париж.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *