Ръст в САЩ и еврозоната, спад в Китай

Секторът на промишлеността в САЩ е нараснал през април, а частният сектор в еврозоната е започнал второто тримесечие на най-силната си основа от 2011 година, като в същото време темпът на спад на китайската заводска активност се е забавил, сочат публикувани днес изследвания, цитирани от Ройтерс.
Заводската активност е продължила да нараства в най-голямата икономика в света, но темпът на растеж почти е спрял и е под очакванията.
Компанията за финансова информация Markit обяви, че нейният предварителен индекс на мениджърите по доставките (PMI – Пи Ем Ай) се е понижил до 55,4 през април спрямо 55,5 през март. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха равнище от 56. „Основната цифра не е толкова лоша. Все още е над неутралния праг от 50. Подобрението е обнадеждаващо“, коментира Райън Суийт, старши икономист в Мудис аналитикс (Moody's Analytics) в Западен Честър, Пенсилвания. По-рано предварителни данни показаха, че индексът Пи Ем Ай на банка Ейч Ес Би Си (HSBC) и Маркит за април се е повишил до 48,3 спрямо крайния резултат от 48 за март, но е все още под границата 50, разделяща растежа от свиването.

Анализаторите виждат начални признаци на стабилизиране във втората по големина икономика в света поради целевите мерки на китайското правителството в подкрепа на икономическия растеж. Според специалистите може обаче да бъде нужна по-голяма политическа подкрепа, тъй като структурните реформи оказват допълнителен натиск върху активността.
Комбинираният индекс на мениджърите по доставките на Маркит, измерващ активността в промишлеността и сектора на услугите в еврозоната, е скочил над прогнозите до 54 пункта този месец спрямо 53,1 пункта през март. Показателят е над прага от 50 за 10-и месец и бележи най-високото си равнище от май 2011 година. Растежът във валутния съюз отново е оглавен от най-голямата икономика Германия, където Пи Ем Ай се е повишил силно спрямо март и е малко под 32-месечния си максимум от февруари. Индикаторът Пи Ем Ай потвърждава, че възстановяването в еврозоната укрепва, отбеляза икономистът от Ай Ен Джи (ING) Петер Ванден Хуте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *