Самонаетите ще съставляват 80% от работната сила

Все повече корпорации използват споделени работни пространства

Самонаетите ще съставляват 80% от работната сила .Прогноза на Световния икономически форум сочи, че до 2030 г. самонаетите, или т.нар. фриленсъри, ще съставляват 80% от работната сила. Тази тенденция, съчетана с нарастващата нужда от страна на компаниите за съвместна работа с нови таланти, ще продължи да задвижва търсенето на споделени работни пространства (коуъркинг).

Броят на споделените работни пространства в глобален мащаб ще нарасне от 14 411 през 2017 г. до малко над 30 000 през 2022 г., по данни на Global Coworking Unconference Conference (GCUC). Това означава, че коуъркинг пространствата ще се увеличават с 16,1% на годишна база. Броят на членовете им ще расте дори по-бързо – от 1,74 млн. през 2017 г. до над 5 млн. през 2022 година, сочи прогнозата.

„Наблюдаваме нарастваща тенденция големите корпорации да се възползват от предимствата на споделените работни пространства. Някои технологични гиганти, като IBM, Microsoft и Verizon, тестват използването на коуъркинг пространства за служителите си, така че да бъдат по-близко и да взаимодействат по-лесно с иновативни стартиращи фирми“, коментира Божидар Георгиев, един от основателите на Work&Share.

Средното работно място в коуъркинг пространствата е на площ от 11 кв. метра (инфографика: infoGraffiti)

Подобна тенденция наблюдаваме и у нас – компании като Кока Кола, Сосиете Женерал и БАКБ се обръщат към коуъркинг пространствата, заради екосистемата, която изграждат и заради лесния достъп до иновативни идеи и нови таланти, информира technews.bg.

Пример в световен мащаб в това отношение е WeWork – една от най-големите вериги за коуъркинг пространства в света, която през последната година е увеличила корпоративната си клиентска база с 370%.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *