Самсунг: спад на акциите след ареста на наследника

Самсунг сагата продължава: Южнокорейски съд одобри ареста на Лий Джае-Йонг – вицепрезидент и бъдещ наследник на конгломерата „Самсунг“ – с оглед на повдигнатите преди повече от месец обвинения от страна на прокуратурата срещу него за подкупи и злоупотреби.

Заповедта за арест на Лий е най-новото развитие на скандала за политическа корупция, който разтърси в последно време Южна Корея и доведе до импийчмънт на президента на страната Пак Кън Хе. Според „Уолстрийт Джърнъл“ прокуратурата обвинява наследника на „Самсунг“, че е платил подкупи на близък съветник на президента на страната за общо 43 млрд. южнокорейския вона или за около 36,42 млн. щатски долара.

В изявление след последвалия арест, говорител на „Самсунг“ заяви: Ние ще направим всичко възможно, за да се гарантира, че истината ще бъде разкрита в бъдещи съдебни производства.

С ареста на Лий Джае-Йонг компанията може да бъде изправена пред лидерски вакуум в момент, когато световният гигант на пазара на смартфони Samsung Electronics Co. все още лекува своите рани от масовото изтегляне от обръщение на мобилните устройства Galaxy Note 7 с оглед на редица инциденти, водещо до тяхното запалване и дори взривяване. Анализатори се опасяват, че неговият арест може да попречи на всякакви по-нататъшни опити за реорганизация на една от най-големи и сложни бизнес империи в света.

Макар и очаквана, новината доведе до понижение акциите на южнокорейския конгломерат. Акциите на Samsung Electronics се понижиха с 1,05%, на Samsung Engineering – с 1,2% и на Samsung Group като цяло – с 0,42 на сто.

Според анализатори и икономисти обаче арестът на Лий Джае-Йонг е малко вероятно да окаже сериозно негативно влияние върху самата марка „Самсунг“. Кредитната агенция „Фич“ отбеляза, че новината няма да има непосредствено влияние върху кредитния рейтинг на южнокорейския гигант, но допълва, че може да окаже влияние върху доверието на инвеститорите в краткосрочен план. В края на миналия месец  от най-големият производител на смартфони в света заявиха, че очакват ръст на печалбата през настоящата 2017 година въпреки съществуващата политическа несигурност в страната. Оптимистичната прогноза разчита и на рекордните приходи от бизнеса с чипове на компанията, които затъмнеха скандалите с Gаlаху Nоtе 7 през последните месеци на миналата година.

 Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *