Сателит на НАСА ще се разбие на Земята на 23 септември

Сателитът тежи шест тона, а НАСА наблюдава курса му отблизо. Според анализаторите на агенцията космическият апарат ще падне на 23 септември, като е възможно това да стане ден по-рано или по-късно.
Очаква се сателитът ще се разбие на 26 отделни парчета, когато наближи земната повърхност. Шансът някое от тях да удари човек е 1:3200. Най-тежкото парче ще е с тегло около 159 килограма. Досега обаче човек на Земята не е удрян от парче от сателит, информира iNews.bg.
Космическият апарат, който струва 750 млн. долара, е бил изпратен преди 20 години, за да изучава промените в климата. Очаква се той да наруши атмосферата в рамките на няколко седмици. Според експертите парчетата от него могат да паднат и в по-гъсто населени райони на шест континента, включително на места в Европа, Азия, Северна и Южна Америка. От НАСА твърдят, че рисковете за обществената безопасност от падането на „мъртвия“ спътник, са „изключително малки“.

Повече от половин тон метал от сателита ще оцелее, докато останалата част ще изгори в земната атмосфера, което е прична за притесненията. Докато НАСА все още не знае къде точно ще падне съоръжението, са направени само прогнози за района между 57 градуса северна ширина и 57 градуса южно от екватора. Въпросът е там, че в тези обласи се включват шест континента, милиарди хора и три океана.
Учените ще разчитат на данните от радари и други големи космически телескопи, разположени в над 30 точки по цял свят, както и на наблюденията от повече от 80 000 обсерватории.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *