Саудитци ще строят тръбата на „Турски поток“ през България

Офертата, която печели обществената поръчка за строеж на тръбата на „Турски поток“ през България, е на консорциум „Аркад“. Това обясни енергийният министър Теменужка Петкова по време на изслушване в парламента за развитието на газовия хъб „Балкан“.Саудитци ще строят тръбата на „Турски поток“ през България.

Резултат с изображение за турски поток българия

В консорциума са „Аркад Ей Би Би – Италия“ и „Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни -Саудитска Арабия“, съобщиха от „Булгарстрансгаз“. Петкова припомни, че в обществената поръчка са участвали 3 обединения. Както „24 часа“ писа, унгарският консорциум не е успял да покрие изискванията и е отстранен. Останалите участници имаха разлика в двете оферти от над 1 млрд. евро, информира в.24часа.

Участниците трябваше да подадат по 2 ценови предложения. Едното е при срок на изпълнение за 250 дни, а второто – за 615 дни. По думите на Петкова условията, предложени от саудитско-италианското обединение, са били по-добри. При отварянето на офертите стана ясно, че „Аркад“ предлага да построи участъка за 250 дни за 1,28 млрд. евро спрямо 2,41 млрд. от другия кандидат – „Газово развитие и разширение в България“. При второто предложение с по-дълъг срок на изпълнение цената на „Аркад“ е 1,102 млрд. спрямо 1,6 млрд. евро от другия участник.Саудитци ще строят тръбата на „Турски поток“ през България.

Петкова подчерта, че офертата на саудитско-италианското обединение позволила „влизане в бюджета на обществената поръчка“. И допълни, че другото важно условие е било лихвеният процент, който дава сдружението при дългосрочно възстановяване на инвестицията – 4,1%.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *