САЩ внася жалба в СТО срещу митата за електроника на ЕС

САЩ планира да внесе жалба в Световната търговска организация срещу митата за електроника, налагани от ЕС. Конкретните оплаквания са срещу тарифите за компютърни монитори, конвертори и принтери, предава Bloomberg. Според американските представители ЕС нарушава десетилетно споразумение за премахване на митническите налози върху технологичните продукти с мотива, че някои нови устройства не попадат в обсега на документа.
Според запознати Япония също е изявила желание да се присъедини към жалбата.
Спорният документ е подписаното през 1996 година Споразумение за информационните технологии, което предвижда премахването на митата за високотехнологичните продукти. Споразумението спестява около 5 млрд. долара на производителите на такива продукти, изчислява американската индустриална група Асоциация за потребителска електроника.
Жалбата на САЩ визира три продукта, които са разработени след 1996 година. Заради този факт ЕС твърди, че техният внос не е обект на регулиране от споразумението. На плоските екрани за компютри може да се гледа видео и телевизия, а не е само компютърен компонент и затова митото е в размер на 14%, обясняват европейските експерти. Принтерите, които обединяват и други функции като факс например, също не са единствено компютърна техника и това налага облагането на вноса им с 6%.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *