САЩ въведоха новите мита от 1-ви юни

Митата върху стоманата и алуминия, внасяни от ЕС, Канада и Мексико ще влязат в сила от 1 юни, съобщи търговският министър на САЩ Уилбър Рос, цитиран от Асошиейтед прес.САЩ въвеждат новите мита от 1-ви юни.

Резултат с изображение за мита за европа

Решението би могло да предизвика ответни мерки и да изостри допълнително напрежението в трансатлантическите и северноамериканските търговски отношения, отбелязва АП.
Рос уточни, че митата ще бъдат 25 на сто за стоманата и 10 на сто за алуминия.
Първоначално двете съседни страни на САЩ и ЕС бяха изключени временно от списъка с новите мита, които президентът Доналд Тръмп обяви.
Тръмп „реши, че за Канада, Мексико и ЕС няма да има изключения и затова техният внос на стомана и алуминий ще бъде облаган съответно с 25 и 10 на сто от днес в полунощ“, заяви Рос пред журналисти.
Австралия, Аржентина и Бразилия, които първоначално временно бяха изключени от схемата с новите мита, се съгласиха „да ограничат обема“ на метала, който те могат да доставят на САЩ, в замяна на постоянно изключване, допълни Рос.
САЩ планират и занапред да водят преговори по митата върху стоманата и алуминия, внасяни от Канада, Мексико и ЕС, подчерта Рос, след като обяви, че президентът Тръмп е решил да не удължава отсрочката за въвеждането на тези мита за Отава, Мексико и страните от ЕС.
„Ние очакваме преговорите с Канада, Мексико и ЕС да продължат, за да постигнем желаните резултати. Сега обаче бихме искали да видим тяхната реакция на днешното решение“, каза още търговският министър на САЩ пред журналисти, информира economynews.bg.
Европейската комисия съобщи, че на 1 -ви юни ще внесе иск срещу САЩ в Световната търговска организация (СТО). Комисията е внесла на 18 май в СТО и списък със стоки, изнасяни от САЩ в ЕС, които може да започне да обмитява. Списъкът може да бъде задействан месец след заявяването му.
Уточнява се, че списъкът е бил изготвен преди няколко месеца в отговор на възможността САЩ да въведат мита за европейския внос на стомана и алуминий. Вашингтон днес обяви, че въвежда в действие такова решение от утре, 1 юни.
ЕК не дава подробности за съдържанието на списъка със стоки, чието обмитяване предстои. Европейските мита ще съответстват на щетите, нанесени от САЩ, се посочва в съобщението.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *