САЩ гласят рестриктивен закон за Linux и Android

Федералната комисия по комуникации на САЩ (FCC) лансира законопроект, която забранява на притежателите на смартфони, мобилни компютри и рутери да заменят фърмуера и операционната система на своите устройства.

Документът е публикуван в правителствения ежедневник Federal Register.Ако бъде приет, законът ще лиши потребителите от възможността сами да сменят фърмуера и операционната система с алтернативни Android и Linux решения.

FCC предлага ограничението да бъде осигурено на техническо ниво от производителите на устройства – те трябва да определят кои части от софтуера могат да се заменят.

Юрисдикцията на FCC се простира само върху устройствата за връзка, т.е. с радиомодем. Но практически, това са всички потребителски електронни устройства, вкл. лаптопите, с изключение на настолните компютри, в които липсва вградена функция за радиовръзка.

Законът може да окаже негативно влияние на общността на отворения код и нейните продукти – най-вече операционните системи с ядро Linux. На притежателите на устройства ще бъде забранено да променят стандартния софтуер, доставян със закупените лаптопи, без разрешение от FCC.

Ето защо законопроектът срещна съпротива, а FCC удължи срока за обсъждането му с още две седмици след първоначалната дата 8 септември. Задачата на новия закон е да обезпечи необходимото ниво на обществена сигурност.

Сега действащите правила бяха приети преди 15 години, когато технологията Wi-Fi не беше толкова разпространена. В момента обаче се използват огромен брой Wi-Fi устройства и възможността за промяна на фърмуера и съответно на честотата на работа на радиомодулите може да доведе до шумове и проблеми с комуникациите на полицията, спешните служби и др.

Влизащите на територията на САЩ пък са ограничени до не повече от три устройства за връзка, което също противоречи на нормите на FCC. Ако бъде приет новият закон, службите за граничен контрол ще могат да спират и проверят всеки влизащ в САЩ за наличие на устройства за връзка и тяхното съответствие с изискванията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *